Performantele slabe ale guvernului actual pot afecta credibilitatea Romniei n NATO si UE, a declarat jurnalistul britanic Edward Lucas, autorul cartii „Noul Razboi Rece“.
Intrebat ce politica ar trebui sa urmeze România în privinta Rusiei, acesta s-a referit printre altele la faptul ca România trebuie sa-si întareasca guvernul, potrivit NewsIn. „Institutiile publice puternice sunt o chestiune de securitate nationala. Iar România a ramas în urma la acest capitol, ceea ce poate afecta credibilitatea sa ca tara ce merita aparata daca se întâmpla ceva. Exista pericolul unui statut de membru de rangul doi în NATO si UE cu o tara atât de prost guvernata, încât te întrebi daca merita cu adevarat sa fie aparata. Nu cred ca România a ajuns chiar acolo, dar aceasta este tendinta“, a declarat jurnalistul de la The Economist. In cartea aparuta recent acesta afirma ca Vestul nu întelege politica Rusiei. O consecinta a acestui fapt ar fi ca tarile est-europene, care pâna acum aveau o optiune proatlantica clara, încep sa aiba atitudini si politici tot mai favorabile Rusiei. Intrebat daca o asemenea abordare ar fi utila Romaniei, acesta a spus ca este o abordare „absolut dezastruoasa“. Totodata, acesta este de parere ca cea mai importanta acum este securitatea energetica, insa NATO nu este actorul principal in aceasta chestiune.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.