Putin ar putea anunta la Bucuresti politica de forta pe care i-o lasa mostenire lui Medvedev. Romania poate sa nu aiba beneficii majore de pe urma vizitei „Tarului“.
Prezenta presedintelui Putin la Summitul NATO de la Bucuresti este o garantie ca evenimentul va intra in istorie drept un reper in evolutia securitatii regionale, europene si transatlantice.In contextul actual al relatiilor tensionate Rusia-Occident insa, este greu de anticipat daca istoria va consemna momentul drept unul fericit sau mai degraba de rau augur.

Presedintele Federatiei Ruse nu se deplaseaza fara un motiv solid la o reuniune internationala la care si-ar putea trimite un inlocuitor si cu siguranta nu face acest lucru ca un gest de curtoazie pentru autoritatile de la Bucuresti. Pentru Putin, Summitul NATO - plasat dupa alegerile prezidentiale din Rusia din martie, dar inainte de expirarea mandatului sau, in mai - prezinta oportunitatea unica de a-si face o iesire triumfala din scena (partiala, desigur) si de a trasa in acelasi timp coordonatele politicii pe care o va avea de continuat succesorul sau, cel mai probabil Dmitri Medvedev. Ultimul triumf international public al lui Putin s-ar putea face insa pe spinarea Vestului si ar putea fi un avertisment ca plecarea „Tarului“ de la Kremlin este de fapt doar o predare de stafeta, informeaza Cotidianul, iar politica de forta a tarii sale nu va suferi modificari esentiale.

NATO nu are insa pana in prezent o confirmare oficiala a prezentei presedintelui rus Vladimir Putin la summitul de la Bucuresti, a comunicat ieri Biroul de presa al Aliantei, citat de Mediafax. Este de asteptat ca liderul de la Kremlin sa aiba o pozitie intransigenta fata de extinderea NATO catre granitele Federatiei Ruse. NATO si-a anuntat deja intentia unei apropieri de Ucraina, demararea procesului de aderare urmand sa fie decisa la summit, adauga Ziare.ro De asemenea, Moscova nu tolereaza demersurile de aderare ale Georgiei sau Republicii MoldovaNATO si-a anuntat deja intentia unei apropieri de Ucraina, demararea procesului de aderare urmand sa fie decisa la summit. Putin a avertizat ieri ca Rusia ar putea fi nevoita sa isi indrepte rachetele spre Ucraina daca aceasta tara va adera la NATO, potrivit Gardianul. De asemenea, Moscova nu tolereaza demersurile de aderare ale Georgiei sau Republicii Moldova.

La inceputul lunii aprilie, cand are loc summitul, numele viitorului presedinte, ales in alegerile programate pentru martie, va fi cunoscut. Sondajele arata ca acesta va fi Dmitri Medvedev , desemnat de Putin drept „succesorul sau“. Acesta nu va prelua insa atributiile de sef de stat pana la summit. Potrivit legislatiei ruse, ceremonia de investire a noului presedinte va avea loc cel mai devreme in luna mai.

Ultima participare a presedintelui rus la un Summit NATO a fost la Roma, in 2002, inainte de largirea Aliantei cu Romania si Bulgaria din acelasi an, la Praga, actiune a NATO pe care Moscova o critica si in prezent. Summitul de la Bucuresti ar urma sa fie tot unul al extinderii - ar putea fi invitate Albania, Croatia si Macedonia, in timp ce, mai dureros pentru Rusia, Ucraina si Georgia ar putea fi incluse in Planul de Actiune pentru Aderare. O data ce presedintele rus a avertizat Ucraina ca si-ar putea indrepta rachetele asupra ei daca va gazdui baze NATO, anuntul participarii lui Vladimir Putin ar putea fi in sine o incercare de intimidare la adresa Aliantei si afecteaza implicit si Romania, care tine la includerea acestor state in structura de securitate transatlantica. Celelalte probleme de pe lista - scutul antiracheta, Kosovo, energia etc. - se anunta la fel de spinoase. Acum un an, de pilda, la Conferinta pe Politici de Securitate de la München, vedeam un Putin ofensiv, care s-a deplasat la intrunire doar pentru a-si surprinde omologii occidentali printr-un discurs neasteptat de dur, in care anunta o politica externa mult mai agresiva a Rusiei.

Cit despre Romania, ceea ce va obtine tara noastra din venirea lui Putin depinde de abilitatea autoritatilor romane de a negocia o agenda bilaterala cu partea rusa. Sperantele ar trebui temperate insa. O intilnire Basescu-Putin si eventual Medvedev ar putea relansa relatiile, care au avut de suferit si de pe urma lipsei de contacte, „s-ar putea debloca teme importante, cum ar fi pretul gazelor, pe care ministrul Vosganian nu a reusit sa le transeze pina acum cu rusii“, considera analistul Iulian Chifu. Pe de alta parte insa, Putin are de discutat probleme mult mai importante cu liderii lumii prezenti la Bucuresti, in care Romania ar putea fi privita doar ca un pion minor.

Realitatea adauga ca participarea lui Putin intervine intr-un moment de puternica incordare intre Moscova si Occident, dupa ce Moscova si-a suspendat participarea la Tratatul asupra Fortelor Conventionale in Europa (CFE), iar bombardierele ruse si-au reluat survolarile, revenind la practica ce devenise desueta odata cu sfarsitul Razboiului Rece.

Vizita lui Putin era asteptata si la ultimul summit al NATO, care s-a desfasurat la Riga in 2006, dar liderul de la Kremlin nu a participat in cele din urma la aceasta reuniune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.