Militarii vor avea dreptul sa-si ia armele acasa si sa traga cu ele fara somatie, anunta Antena 3. Cel putin asa prevede noul proiect de lege elaborat de Ministerul Apararii si postat pe site-ul institutiei
De aceste privilegii nu se vor bucura insa numai militarii romani. Membrii fortelor armate straine, prezenti in Romania, pot face uz de arma in aceleasi conditii, avand dreptul sa traga fara somatie daca sunt atacati, mentioneaza Ziua.
Potrivit noului proiect de lege, cadrele militare in activitate vor putea purta si in afara serviciului pistolul din dotare sau armamentul achizitionat personal pentru autoaparare, precum si pe cel primit in dar sau cu titlu de recompensa. Mai mult, acestia nu vor avea nevoie de eliberarea unui permis de arma de catre organele de politie. "Cadrele militare in activitate pot purta pistolul din dotare sau armamentul achizitionat personal pentru autoaparare sau pentru aparare si paza, dupa caz, precum si cel primit in dar sau cu titlu de recompensa, si in afara serviciului, fara a fi necesara eliberarea unui permis de arma de catre organele de politie, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului apararii si al ministrului internelor si reformei administrative", se arata in articolul 4 al proiectului de lege postat pe site-ul MApN. Noul act normativ prevede deasemenea ca militarii vor putea face uz de arma, pentru legitima aparare sau in stare de necesitate, fara somatie, daca lipseste timpul necesar pentru aceasta. Totusi, potrivit Articolului 19, "se va evita, pe cat posibil, uzul de arma impotriva minorilor, femeilor si batranilor".

Nu trebuie sa ne speriem, ne asigura Andreea Dumitru, purtatorul de cuvant al ministrului Teodor Melescanu. Dumitru ne-a precizat ca si in momentul de fata cadrele militare, in urma unor rapoarte foarte bine motivate, pot obtine dreptul de a scoate armele din unitati, arata Jurnalul National. "Propunerea ministerului a aparut ca urmare a adoptarii unui alt act normativ, Legea 295/2004, initiata de Ministerul de Interne, care obliga toate institutiile publice din domeniul apararii si sigurantei publice sa procure, detina si foloseasca arme letale, in conditii reglementate de legi speciale. Propunerea este supusa dezbaterii publice si va fi amendata prin acest proiect", ne-a precizat Andreea Dumitru.
Gardianul adauga o alta prevedere interesanta din proiect, cea privind paza obiectivelor militare. Conform art. 10, „Paza si protectia obiectivelor militare si a persoanelor se organizeaza si se desfasoara cu efective proprii sau prin institutii si/sau societati specializate si autorizate ori in sistem mixt, potrivit ordinului ministrului apararii, in functie de nivelul de securizare necesar si particularitatile obiectivelor“. In schimb, „la solicitarea fortelor armate straine, personalul specializat din Ministerul Apararii poate asigura paza si protectia acestora, precum si paza facilitatilor puse la dispozitie pe timpul sederii in Romania“.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.