Premierul Tariceanu, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, si ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, si-au luat angajamentul de a trimite 120 de militari romani in Ciad, fara aprobarea CSAT si a Parlamentului
In sedinta CSAT din 18 decembrie 2007, premierul Tariceanu, a prezentat o informare privind propunerile de misiuni cu forte armate in afara teritoriului statului roman pe 2008 (facsimil 1). Pe baza acestui document, presedintele Romaniei a informat Parlamentul Romaniei pentru a aproba misiunile pe 2008 (facsimil 2). La capitolul misiuni UE in Africa, cum este cea din Ciad, primul-ministru si ministrul Apararii au scris in documentul aprobat de CSAT cifra 2, adica, Romania va trimite doi observatori, dupa cum informeaza Jurnalul National. Ne intrebam cum s-a ajuns la angajamentul Romaniei de a trimite 120 de militari in Ciad? Cine si-a luat angajamentul in numele Romaniei de a trimite 120 de militari in Ciad? Raspunsul este cat se poate de simplu: primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, si ministrul de Externe, Adrian Cioroianu. Acestia au intocmit ulterior o nota la 30 ianuarie 2008, inaintata CSAT, ca sa justifice prostia! Daca nu exista planificare bugetara la Aparare si nu exista in situatia trimisa in Parlament, trimiterea de trupe in Ciad e ilegala. Unul din cei doi ministri si-a luat angajamentul in fata UE ca Romania sa trimita 120 de militari in CIAD, fara sa existe avizul legal al CSAT si al Parlamentului. E o chestiune extrem de grava, care impune fara drept de apel demisia celui care a facut gafa monumentala si abuzul de a angaja Romania in zone de razboi fara aviz legal!

Insa Ziua mentioneaza ca presedintele Traian Basescu este nemultumit ca ministrii liberali Teodor Melescanu si Adrian Cioroianu au angajat trimiterea de catre statul roman a 120 de militari romani in Ciad fara acordul CSAT.Surse din cadrul Administratiei Prezidentiale au declarat pentru NewsIn ca seful statului este nemultumit ca ministrii Apararii si de Externe s-au angajat pe plan international sa trimita 120 de militari romani in Ciad fara acordul CSAT.

Potrivit acelorasi surse, cand CSAT a luat in discutie planul intrebuintarii fortelor Armatei Romaniei la misiuni in afara tarii pentru 2008, s-ar fi stabilit ca tara noastra sa trimita doar doi ofiteri de stat major la comandamentul operational din Franta. in plus, misiunea in Ciad este foarte riscanta, mai subliniaza aceleasi surse, aratand ca vietile celor 120 ar fi in pericol.
Dupa ce ministrul Adrian Cioroianu a vorbit, dupa cea mai recenta reuniune a Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe al UE de trimiterea de catre Romania a 120 de militari in Ciad, premierul a aprobat in urma cu o saptamana o nota in acest sens. Nota urma sa fie trimisa spre aprobare CSAT, for in care deciziile se iau in consens in cadrul sedintelor sau prin note semnate de toti membrii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.