In timp ce un analist francez in serviciile americane de informatii crede ca Basescu a ajuns la putere in 2004 datorita sprijinului lui Bush, Ion Iliescu, un fost presedinte al Romaniei, nu-i prevede un viitor stralucit in 2009
Dupa cum demonstreaza analiza evenimentelor din decembrie 2004 din Romania, "exportul de revolutii poate reusi numai atunci cand exista cerere interna pentru asa ceva. Potrivit Jurnalul National, Inlocuirea presedintelui Iliescu cu candidatul sprijinit de SUA, Traian Basescu, s-a facut cu brio. Acele partide, acele grupuri de intelectuali si miscari studentesti care l-au promovat pe Basescu s-au bazat in mod real pe SUA. Basescu este inca popular in Romania. Da, intr-adevar, totul a fost organizat de americani. Finantarea de peste ocean a vizat in special organizarea demonstratiilor studentesti", afirma Catherine Durandin, profesor la Institutul pentru cercetari internationale si strategie si autoarea mai multor carti, intre care "La Roumanie de Ceausescu", 1988, "Ceausescu, Verites et Mensonges d'un roi communiste", 1990; "Histoire des Roumains" 1995.

Intrebata de corespondentul ziarului rus Izvestia despre modul in care americanii racolau preoti din tarile est-europene, Durandin declara ca, in timpul "democratizarii" Romaniei, serviciile secrete americane actionau cu succes prin intermediul preotilor militari. "Serviciile de informatii aveau programe speciale pentru preotii ortodocsi din cadrul armatei. Ei erau instruiti cum sa-i monteze pe enoriasi, cum sa preintampine 'supunerea oarba>> a soldatilor in fata ordinelor neconstitutionale."

„Basescu trebuie lasat sa piarda pe mana lui."

Fostul presedinte al Romaniei crede ca actualul sef al statului va pierde pe mana lui alegerile din 2009 si nu vede oportuna, deocamdata, lansarea unui contracandidat PSD, informeaza Adevarul.
Precaut in aprecieri fata de partidul pe care l-a fondat, foarte critic la adresa succesorului sau la Cotroceni si hotarat sa identifice „adevaratul adversar" al PSD. Asa se prezinta fostul presedinte Ion Iliescu dupa trei ani petrecuti pe bancile opozitiei - atat in propria formatiune, cat si in parlament. El se plange ca nu mai gaseste in mediul politic „intelepciunea si deschiderea spre dialog" a liderilor postdecembristi. Ion Iliescu si-a exprimat convingerea, „La masa Adevarului", ca PSD „nu se va sparge" si ca Traian Basescu este principalul „pericol" pentru soarta democratiei romanesti. Fostul presedinte nu s-a ferit sa spuna ca ii acorda lui Adrian Nastase mai multe sanse decat in 2004 pentru a-l invinge in alegeri pe actualul sef al statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.