FARA ACTIVAREA CLAUZEI. Surse comunitare, citate de Reuters, confirma acest lucru. Comisia Europeana va cere Romaniei si Bulgariei saptamana viitoare sa combata coruptia si infractiunile mai eficient, insa nu va adopta masuri punitive impotriva celor doua noi state membre UE, au declarat vineri sursele citate. Executivul european va publica luni un raport interimar privind reforma sistemului de justitie si al afacerilor interne din cele doua tari riverane Marii Negre, care au aderat la UE anul trecut.

"Raportul va sublinia lacunele, dar nu va sugera activarea clauzei de salvgardare", a declarat o sursa din cadrul comisiei. Potrivit tratatelor de aderare semnate de Bulgaria si Romania, statele Uniunii Europene pot refuza recunoasterea automata si implementarea deciziilor instantelor civile si penale sau mandatele de arestare emise de Romania si Bulgaria daca nu indeplinesc o serie de standarde in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate. Teodor Melescanu a precizat si el inca de joi ca "raportul nu va fi nici negativ, nici pozitiv", in el aratandu-se "ce s-a facut si ce nu s-a facut".

DNA BINE, ANI?! Apropo de ce s-a realizat, raportul va mentiona ca DNA se afla pe drumul cel bun in privinta investigatiilor, dar mai sunt necesare eforturi pentru combaterea eficienta a coruptiei la nivel inalt, dar si a coruptiei la nivel local. Conform unor surse UE, citate de Mediafax, raportul va mentiona ca ANI nu este inca functionala, fapt perfect adevarat. Documentul va contine referiri si la conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu recomandari pentru strategia de resurse umane a institutiei asteptata in 2009, fiind observate unele intarizeri in numirea judecatorilor si a procurorilor. Vor exista critici referitoare la amendamentele introduce in Codul de Procedura Penala. Absenta unui ministru plin la Justitie a putut fi considerata la un moment dat un semnat al lipsei de progres, dar ea nu va fi comentata in raport, deoarece CE nu doreste sa se implice in dezbateri si speculatii si nu intentioneaza sa ia partea nici unei tabere politice.