Noua centrala nucleara care va fi construita in Romania va fi gata cel mai probabil in jurul anului 2020, iar studiul de amplasament pentru aceasta va fi demarat in 2008, a declarat directorul general din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Alexandru Sandulescu
„Asa cum am mai anuntat, vom construi o noua centrala nucleara, iar studiul de amplasament pentru aceasta va fi inceput anul acesta., a declarat miercuri directorul general al Directiei Generale de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Alexandru Sandulescu, la un seminar pe tematica energetica. Potrivit Wall-Street, aceasta a adaugat ca "Cel mai probabil, noua centrala va fi gata in jurul anului 2020"

In ceea ce priveste investitiile necesare alocarii acestui proiect, este dificil de facut estimari, intrucat este posibil sa nu mai fie utilizata aceeasi tehnologie ca pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, scrie NewsIn.„Este foarte greu de spus cat va costa, pentru ca la noua centrala nucleara se vor utiliza reactoare de ultima generatie. Este foarte posibil sa nu se mai utilizeze tehnologie canadiana tip CANDU”, a mentionat directorul general din MEF. Alexandru Sandulescu declara, la 16 noiembrie 2007, ca studiul pentru selectarea amplasamentului pe care va fi construita o noua centrala nucleara in Romania va fi realizat in 2008.

Jurnalul National informeaza ca in octombrie 2007, cu ocazia inaugurarii reactorui 2 de la Cernavoda, premierul Tariceanu declara ca a solicitat Ministerului Economiei si Finantelor sa gaseasca o locatie optima pentru construirea unei noi centrale nucleare, in contextul in care Romania trebuie sa se utilizeze din ce in ce mai mult resursele curate de energie, cum ar fi cele nucleare si hidrologice. "Sunt studii mai vechi privind construirea unei noi centrale nucleare, studii in care au fost evaluate anumite locatii. Dupa finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, trebuie sa continuam dezvoltarea sectorului nuclear pentru a asigura Romaniei pe termen lung resurse energetice ieftine", spunea premierul, adaugand ca nu este oportuna realizarea celui de-al cincilea reactor la Cernavoda. Studiile realizate in 1980 privind posibile amplasamente pentru construirea unei centrale nucleare in Romania includeau locatii precum zona Fagarasului sau cea a raului Siret. Specialistii afirma ca aceste locatii sunt in continuare preferabile din punct de vedere seismologic si geologic pentru construirea centralei nucleare.


Curierul National aminteste ca intentia comunistilor era sa faca 15 reactoare.Programul nuclear romanesc, elaborat de regimul comunist prevedea construirea a nu mai putin de 14 - 15 reactoare. Pentru industria energo-intensiva a anilor '70 - '80, scopul principal era o productie mare de energie electrica si importuri cat mai mici, dorindu-se inca de pe-atunci independenta energetica a Romaniei. Pentru ca s-a ales o filiera de reactoare nucleare care sa evite importurile (CANDU: uraniu natural - apa grea) a trebuit construita o fabrica de apa grea la Turnu-Severin, desi plasamentul initial era Cernavoda pentru a fi in apropierea beneficiarului. Pentru cele 15 reactoare nucleare era nevoie de cel putin 7.500 tone de apa grea necesare exclusiv incarcarii si inca 2.340 tone pentru completarile tehnologice anuale pe toata durata de viata a reactoarelor, adica 30 de ani.

Din acest motiv a fost proiectata Romag sa functioneze cu opt linii de productie (din care se folosesc in prezent doar trei).Inainte de Revolutia din decembrie erau in constructie doar 5 reactoare nucleare dintre cele 15 preconizate in programul nuclear. Unitatea 1 era construita in proportie de 65%, Unitatea 2 - 40%, reactoarele 3, 4 si 5 aflandu-se in faze incipiente. Se pare ca, ulterior, s-a renuntat la construirea celei de-a cincea unitati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.