De aceasta data, ministrul spera ca lucrarile la noua cladire, cu o fatada dubla de sticla si interioare moderne, vor incepe in aprilie 2008 si se vor termina in mai 2011.Constructia cladirii este finantata printr-un imprumut de aproximativ 78,3 milioane de euro de la Banca de Dezvoltarea Consiliului Europei si este programata sa dureze maximum 33 de luni.

In cadrul unei conferinte de presa care a avut loc ieri la sediul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), ministrul Adrian Iorgulescu a prezentat proiectul final pentru reluarea constructiei noului sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei de pe Bulevardul Unirii, impreuna cu macheta acesteia.

Cladirea va arata diferit fata de variantele prezentate de ministru in primavara anului 2007; varianta preferata in acel moment avea o carcasa de sticla transparenta alcatuita din fatete geometrice, cu texte si imagini serografiate pe sticla. Varianta finala este mai cuminte, pastrand conceptul de "double skin", dar fatada de sticla este rectangulara, dubland practic volumele cladirii. Desi imaginile generate pe computer si macheta proiectului prezinta aceasta fatada de sticla intr-o culoare verzuie, cladirea nu va avea aceasta culoare. Verdele a fost folosit pentru macheta doar pentru a scoate in evidenta sticla, care in realitate va fi cel mai probabil alba. Intre peretii cladirii vor fi plasate insa plante decorative.

Licitatia de executie pentru cladirea bibliotecii va fi organizata de Unitatea Nationala de Management al Proiectelor (UNMP) a Mi-nisterului Culturii in luna aprilie, ministrul exprimandu-si optimismul ca lucrarile vor incepe la scurt timp in urma licitatiei. Adrian Iorgulescu a explicat, de asemenea, ca reproiectarea cladirii era necesara, functionalitatile cu care aceasta a fost initial proiectata in anii '70 fiind depasite. "In loc sa ne grabim si sa incepem constructia, am preferat sa pierdem un an si sa reproiectam aceasta cladire", a spus ministrul, amintind istoria acestei cladiri, care urma sa fie terminata in anul 1986.