Intr-un raport pe anul 2007 al organizatiei americane Global Integrity se arata ca desfasurarea unor alegeri corecte nu constituie o garantie pentru existenta unei societati democratice puternice.
Raportul a fost intocmit pe baza cercetarilor efectuate in 55 de state, printre care si Romania. Referitor la tara noastra, raportul mentioneaza ca statul nu pune legile in aplicare in mod eficient, prapastia dintre legi si implementarea lor fiind uriasa. In aceste conditii, Romania a inregistrat pasi inapoi la majoritatea capitolelor analizate (societatea civila, informatia publica si media, alegeri, activitatea guvernului, activitatea parlamentului, lupta anticoruptie, etc), in timp ce Bulgaria este mentionata printre statele care au realizat progrese fata de raportul din 2006."Romania are una dintre cele mai puternice legi anti-coruptie. Cu toate acestea, implementarea acestor legi este slaba (in schimb, Bulgaria invecinata are mai putine legi, dar acestea sunt puse mult mai bine in aplicare). Contractul dintre legea scrisa si realitate este evident. Totusi, Romania are o performanta guvernamentala moderat/spre bine, cu destul de putine piedici. Reglementarea finantarii politice - un domeniu cu care multe state europene se confrunta - este o problema, cu campanii prin grupari independente, non-profit", se arata in raportul referitor la tara noastra.

Probleme si in G8

In raport se mai arata ca SUA si alte state membre ale grupului celor mai industrializate state (G8) sufera din cauza provocarilor coruptiei, la fel ca alte tari aflate in curs de dezvoltare, in special in privinta alegerilor si a afinantarii campaniilor electorale. In pofida parerii generale potrivit careia performantele in lupta anticoruptie se arata dupa mai multi ani, cateva state au demonstrat progrese semnificative in 2007, comparativ cu anul 2006, printre acestea fiind Bulgaria, Nepal si Azerbaidjan, in timp ce Nigeria si Georgia au inregistrat cel mai grav declin.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.