Deputatii juristi au decis ca doar seful statului poate fi capabil de... inalta tradare si au decis sa introduca aceasta infractiune si in Codul Penal.
Pana acum, legea penala definea doar infractiunea de tradare, dar ieri, Comisia juridica a remarcat ca exista o discrepanta intre ceea ce spune Constitutia si ceea ce prevede Codul Penal. Potrivit Legii fundamentale, art. 96 alin. 1, „Camera Deputatilor si Senatul pot hotari, cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor, punerea sub acuzare a presedintelui Romaniei pentru inalta tradare”. Deputatul PSD Eugen Nicolicea a remarcat insa ca inalta tradare nu e definita si de Codul Penal. Prin urmare, a introdus un amendament potrivit caruia fapta prevazuta la art. 155 CP savarsita de presedintele in functie constituie infractiune de inalta tradare si se pedepseste cu detentie pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 20 de ani. Nicolicea a explicat ca doar seful statului care are relatii la cel mai inalt nivel poate afecta interesele economice si politice ale statului, iar eventualele sale fapte pot fi incluse la categoria inalta tradare, si nu la tradare, „ca in cazul unui muritor de rand”. Pe de alta parte, deputatii au reintrodus in Codul Penal si un alt articol despre care afirma ca ar fi fost „eliminat pe sest” de fostul ministru al justitiei Monica Macovei. Este vorba de art. 168 CP cu privire la comunicarea sau raspandirea de date si informatii false sau de documente falsificate de natura sa puna in pericol siguranta statului si relatiile internationale ale Romaniei, fapte ce se pedepsesc cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.