Alpinistul roman Laurentiu Bulareanu a murit ieri-dimineata in timp ce cobora de pe virful argentinian Aconcagua (6.962 de metri), pe care tocmai il cucerise alaturi de sotia sa
Bucuresteanul Laurentiu Bulareanu, in virsta de 31 de ani, pornise alaturi de sotia lui, Claudia (30 de ani), in cucerirea virfului Aconcagua din Argentina. Potrivit Cotidianul, cei doi alpinisti romani au atins virful, insa, in momentul coboririi, barbatul a inceput sa se simta rau, declara surse ale politiei locale pentru presa locala, citate de MEDIAFAX. Sotia lui Laurentiu s-a indreptat spre cel mai apropiat popas, la mica distanta de refugiul Nido de Condores, la altitudinea de 5.500 de metri, pentru a cere ajutor. Salvamontistii au ajuns insa prea tirziu, romanul fiind gasit mort. Cauza decesului nu a fost, deocamdata, stabilita. Corpul neinsufletit al lui Bulareanu a fost dus de la refugiul Nido de Condores la baza Plaza de Mulas, la aproximativ 4.000 de metri inaltime.

Ambasada Romaniei din Buenos Aires a fost anuntata tot ieri de agentia de turism Viajes Aymara, cea care a organizat expeditia, de moartea alpinistului roman. Persoanele aflate la „baza“ expeditiei (la circa 4.000 de metri altitudine) tineau legatura cu ghidul de pe munte si au fost informate despre deces, informind la rindul lor ambasada romana, a relatat, pentru Cotidianul, ambasadorul tarii noastre in Argentina, Ion Vilcu.

Decesul s-a produs la circa 6.000 de metri, unde cei doi alpinisti au dormit in noaptea de simbata spre duminica, si unde nu se putea acorda asistenta medicala nici macar cu elicopterul. Corpul neinsufletit a fost transportat, ieri, cu elicopterul in orasul Mendoza, iar sotia barbatului a fost transportata intii la 100 km de Mendoza, apoi in oras. Impreuna cu autoritatile locale, ea a facut demersurile necesare pentru inregistrarea oficiala a decesului, urmind ca autopsia sa releve cauza mortii. Ambasadorul spune ca, din pacate, foarte putini romani anunta ambasada cind ajung in zona, reprezentanta diplomatica fiind instiintata doar de autoritatile locale ale provinciei Mendoza daca se intimpla vreun accident. Familia este cea care in general se ocupa de repatrierea trupului neinsufletit, dar ambasada acorda tot sprijinul necesar, atit birocratic (pentru emiterea pasaportului mortuar), cit si alte detalii necesare, de exemplu, va contacta o firma de servicii funerare, a precizat ambasadorul Vilcu, adaugind ca tine legatura cu sotia alpinistului.


Pe site-ul carpati.org exista o scurta carte de vizita a lui „Lenti“ Bulareanu. Sunt prezentate principalele ascensiuni ale acestuia, in marea majoritate avand-o alaturi pe sotia sa. Iata mai jos lista cu principalele „cuceriri“ ale fostului alpinist: Kaskar - Turcia (2004), Aladaglar - Turcia (2004), Ercyes - Turcia (2004), Kilimanjaro - Tanzania (2006), Ol Doinyo Lengai - vulcan semiactiv - Tanzania (2006), Mount Meru - Tanzania (2006), Mount Kenya - Kenya (2006), Rila Mussala - Bulgaria (2006), Pirin - Vihren Bulgaria (2007), Mont Blanc - Franta (2007), Monte Rosa - Italia (2007), Rila Mussala -Bulgaria (2007).

La fel ca in majoritatea calatoriilor sale, Bulareanu avea obiceiul sa-si noteze intr-un jurnal virtual principalele impresii. Iata mai jos cateva randuri scrise de alpinist inainte de a lua muntele in piept, citate in Gardianul: „Incep sa realizez ca traiesc ceva extraordinar, care poate scoate din mine atat ceea ce e rau, cat si ceea ce este bine. Cred in ceea ce fac. Sunt sigur ca pentru aceasta expeditie Dumnezeu are rezervate pentru mine o altitudine si niste coordonate. Sper ca sunt aceleasi cu obiectivul care m-a adus pana aici. Toti oamenii cu care am vorbit mi-au confirmat ca firma de expeditii si ghizii la care am apelat sunt dintre cei mai buni, daca nu chiar cei mai buni din Mendoza. Mi-a luat mult timp sa ma decid, iar faptul ca am avut noroc ma face sa ma simt bine. Astazi am cunoscut toate persoanele care vor participa la expeditie, in afara de perechea de romani, care ne asteapta maine la Puente del Inca. A mai venit si un irlandez, ceea ce a presupus includerea unui al treilea ghid. Toate persoanele din grup par de treaba. Cu siguranta sunt casatorii care dureaza mai putin decat timpul pe care il vom petrece noi impreuna. Talismanul pe care il am de la cumnata mea pentru a-mi purta noroc se pare ca nu va fi suficient, vazand ce ne asteapta...cred ca va trebui sa merg plin de talismane, asemenea unui toreador inainte de corida. Cred ca s-a terminat teoria, faza de rugaciuni si intrebari si toate celelalte faze pe care si le poate imagina cineva. Pornim maine la ora 9“.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.