Vineri a debutat seria de evenimente romanesti la Venetia, marcata de vernisajul expozitiei „Apa si lutul“, organizata de Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti“, cu sprijinul Institutului Cultural Roman (ICR). Vor urma, saptamina viitoare, spectacole sustinute de Orchestra Philarmonia, Dan Puric, Shukar Collective, Teatrul Masca si Fanfara Savale, potrivit Cotidianul.

Participarea Romaniei ca invitat de onoare al celebrului carnaval a pornit de la o colaborare a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia cu municipalitatea orasului-laguna. Directorul interimar al ICR Venetia, Monica Joita, a explicat pentru Cotidianul cum a ajuns Romania cap de afis la carnaval: „Am fost contactati in august 2007 de catre Primaria Venetiei, care, in cadrul programului 'Venetia - poarta spre Est>>, desfasoara activitati de colaborare culturala cu tarile est-europene.

Asa cum originile Venetiei nu sunt foarte bine cunoscute, nici vechimea Carnavalului nu este extrem de clara. Interesant este ca primele referiri asupra acestui Carnaval sunt de fapt interdictii - ceea ce spune multe despre libertinajul si exotismul sexual al acelei epoci. Prima atestare a acestei festivitati dateaza din anul 1268 si este reprezentata de o lege care interzice participantilor sa practice jocul “oualelor”. Nu se stie nici in prezent in ce consta un astfel de joc. Cert este ca in februarie 1458 a fost dat un decret care interzicea barbatilor sa se costumeze in femei in timpul sarbatorii. Astfel de acte, care condamnau sau incercau sa infraneze comportamentul de o moralitate “indoilenica” a participantilor la Carnaval au fost promulgate in toata perioada medievala.