Jurnalistul Mihai Contiu, editorialist la Moldova Suverana, care este cetatean roman si care sustine ca a fost agent al SIE in Republica Moldova, ii cere azil politic presedintelui Voronin intr-o scrisoare deschisa publicata astazi de cotidianul proguvernamental de la Chisinau, informeaza NewsIn.

"Bucurestiul politic si oficial este un adversar politic al Republicii Moldova. Romania, desi este membra NATO si UE, in pofida acestor apartenente, intreprinde actiuni politice de inspiratie nationalist-ceausiste, iar eu, cetateanul acestei tari, sunt nevoit, pentru propria-mi protectie oficiala si legala in astfel de situatii, sa va solicit acordarea de azil politic", scrie Contiu in scrisoarea deschisa adresata presedintelui Vladimir Voronin.

Jurnalistul spune ca se afla in Republica Moldova de peste zece ani, perioada in care a activat ca agent al Serviciului de Informatii Externe al Romaniei, excluzand ultimii circa doi ani, in care a fost doar publicist la Moldova Suverana. "In toata aceasta perioada nu am actionat impotriva intereselor statului R. Moldova, nu am savarsit nici o fapta reprobabila de natura sa ma implice penal fata de legislatia nationala a Moldovei si nici a Romaniei", sustine Mihai Contiu.

Jurnalistul sustine ca un colet cu un set de documente si un biletel scris de „mana cu amenintari voalate” l-au determinat sa-si faca public trecutul si sa ceara protectie autoritatilor moldovene. Scopul santajului ar fi fost de a-l determina pe Contiu "sa renunte la publicistica din Moldova Suverana si sa plece, din teama, definitiv in Romania".

"In situatia data, cunoscindu-mi foarte bine fosta activitate, afirm sub juramant ca nu pot fi incriminat ca tradator al Romaniei, ci o victima, dar nici adversar culpabil al Republicii Moldova", pledeaza Contiu. El mai afirma ca intimidarile la adresa sa au continuat si continua sub diverse forme.

"Nu mi se va putea ierta faptul ca am preferat sa fiu un amic al Chisinaului si nu un adversar, in conditiile in care Bucurestiul politic si oficial este un adversar politic al Republicii Moldova", conchide jurnalistul Mihai Contiu de la publicatia proguvernamentala Moldova Suverana, dupa cum informeaza NewsIn.

La 16 noiembrie 2007, Contiu publicase in Moldova Suverana o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu in care, autodenuntandu-se ca fiind agent al SIE in Republica Moldova din 1998, avertiza ca serviciile romane de spionaj din aceasta tara trimit rapoarte false si dezinformeaza.

"Va scriu toate aceste lucruri, stimate domnule presedinte si domnule prim-ministru, pentru a va atrage atentia asupra faptului ca serviciile secrete romanesti care actioneaza in Moldova, cele de la linie, dezinformeaza conducerea Romaniei cu privire la adevarata stare de spirit din Moldova, spala uriase sume de bani prin intermediul publicatiilor, sponsorizarilor de carte, bonuri de consum curent la restaurant sau receptii, chitante de mana pentru recompensarea unor informatii furnizate de catre subiectii moldoveni, cumparari de cadouri pentru aceiasi subiecti, prime etc.", spunea Mihai Contiu in scrisoare. "Ambasada romana din Moldova este intruchiparea perfecta a securitatii ceausiste de peste granite", adauga jurnalistul, in conditiile in care aceasta institutie era vizata de "scandalul vizelor" .

"Dezvaluirile senzationale" ale ziaristului Mihai Contiu publicate de Moldova Suverana interveneau dupa ce cotidianul Evenimentul Zilei publicase un interviu cu presedintele moldovean Vladimir Voronin in care acesta acuza Romania ca este "ultimul imperiu al Europei", ca Bucurestiul "s-a implicat si se implica in problemele interne ale Republicii Moldova", careia incearca sa-i impuna "cu de-a sila" standardele romanesti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.