Campania virulenta a Grupului pentru Dialog Social si al Ligii Pro Europa - condusa de fosta activista comunista si informatoare a Securitatii Smaranda Enache, de eliminare a religiei din scoli sub pretextul unei asa-zise indoctrinari a elevilor - nu-l intimideaza pe ministrul Educatiei.
La nesfarsitul sir de atacuri anti-crestine promovate de Liga Pro Europa, autoare a unui raport recent "Promovarea interesului superior al copilului in educatia religioasa. Monitorizarea educatiei religioase in scolile publice din Romania", prin care se incearca scoaterea icoanelor din scoli, contrar vointei majoritatii ortodoxe din Romania si a educatiei religioase, ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, a subliniat, intr-un comunicat de presa remis ZIUA, ca studierea religiei, cu respectarea prevederilor constitutionale, nu poate fi interpretata negativ de nimeni si ca ea nu contribuie la indoctrinare.
"Religia propune un set de valori acceptate atat de parintii elevilor, cat si la nivelul societatii. De asemenea, studierea religiei propune un model cultural tipic spatiului si mentalitatii in care ne manifestam, fara sa prejudicieze pe nimeni. Cu atat mai mult cu cat cei mai multi dintre parinti si-au manifestat optiunea ca elevii sa studieze aceasta materie. Respectand atat prevederile legale, cat si dorinta majoritar exprimata, chiar si in noul proiect de Legi ale Educatiei am inserat studierea religiei in trunchiul comun al materiilor studiate in scoala. Daca un parinte nu doreste ca elevul sa studieze religia, are aceasta optiune", sustine ministrul Educatiei. Cristian Adomnitei aminteste ca "datoria primordiala a ministerului este aceea de a respecta prevederile constitutionale care precizeaza ca fiecare individ are dreptul la libera exprimare a ideilor si credintelor sale, de orice natura ar fi ele, atat timp cat nu ii prejudiciaza pe ceilalti. In acelasi set de prioritati, se inscrie si datoria ministerului: aceea de a oferi mai multe modele culturale de care elevul trebuie sa afle, in vederea ridicarii nivelului sistemului de referinta in ceea ce priveste setul de valori general acceptate in societatile moderne - binele, raul, iubirea".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.