Youssef Abd Al-Razzaq Tartoussi, capitanul navei Iman T, a recunoscut ca a fost platit cu 800 de euro de Omar Hayssam, inregistrat sub numele fratelui sau, Omar Samir, pentru a fi lasat intr-o cabina a vasului, ceea ce contrazice afirmatiile sirianului conform carora a plecat de pe Otopeni, „la costum si parfumat".
Potrivit Adevarul, un document care contine raspunsul autoritatilor libaneze la comisia rogatorie solicitata de autoritatile judiciare romane depus in dosarul armatorului Mustafa Tartoussi, judecat pentru ca l-a ajutat pe Omar Hayssam sa fuga din Romania, releva modul in care sirianul a parasit Romania, la bordul navei Iman T. Vasul Iman T era incarcat cu ceapa si componente de macarale.

Youssef neaga ca ar mai fi participat la fuga altor persoane si sustine ca cei care i-au inlesnit plecarea lui Hayssam sunt Mustafa Tartoussi, inginerul Ibrahim Andel Latif Sheikh, precum si agentul egiptean Hany Zeidan si Muhammad Mustafa Telwani.

EVZ completeaza declaratia lui Tartoussi,cu faptul ca atunci cand acesta a fost intrebat daca a primit vreo suma de bani sau vreun cadou pentru inlesnirea fugii lui Hayssam Omar din Romania, a precizat: „Hayssam Omar mi-a lasat suma de 800 de euro. Asta e tot ce am primit in decursul acestei operatiuni. Nu consider ca aceasta suma reprezinta un pret normal pentru o fuga”.

Ziua adauga ca noul avocat al jurnalistului Ovidiu Ohanesian - una dintre victimele sirianului Hayssam, care a stat sechestrata timp de 55 de zile, in Irak - a solicitat un termen pentru studierea dosarului, cererea aprobata de judecatorii inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Pe de alta parte, unul dintre avocatii lui Hayssam a inmanat un plic presedintelui de complet care contine o declaratie notariala a sirianului.

Youssef Abd Al-Razzaq Tartoussi declara, dupa cum informeaza Gardianul , ca singurul responsabil pentru urcarea lui Hayssam la bord este inginerul Ibrahim Seikh. Capitanul relateaza si sosirea in Egipt: “Cand am ajuns in afara apelor teritoriale romanesti l-am contactat telefonic pe Mustafa Tartoussi si l-am intrebat daca autoritatile romanesti, fusesera informate sau nu. Acesta mi-a zis ca totul e in regula.

L-am mai intrebat daca trebuie sa-l inregistrez in vreun fel cand vom intra in apele teritoriale egiptene, caci puteam face asta. Mi-am continuat drumul fara sa-l vad si fara ca aceasta persoana sa iasa din camera. Dupa ce am intrat in apele teritoriale egiptene si dupa ce am intrat in dana portului din Alexandria, l-am sunat din nou pe Mustafa Tartoussi, care ajunsese cu avionul in Egipt, si l-am intrebat despre identitatea persoanei aflate la bordul navei, deoarece aceasta nu avea carte de identitate ca sa poata fi inregistrat de autoritatile egiptene”. In cele din urma i s-a cerut “sa inregistreze persoana sub numele de Samir Al-Omar sau Omar”, numele fratelui lui Hayssam, cu care acesta seamana destul de bine. De altfel, fratele lui Hayssam l-a asteptat pe acesta in Egipt. “Am intrat in dana portului si, dupa finalizarea formalitatilor legale si ancorarea la chei, s-a inceput operatiunea de descarcare in prezenta lui Youssef Tartoussi, Hany Zeidan si a unei persoane pe care n-o cunosteam, despre care am aflat ulterior ca se numeste Samir Al-Omar si ca are cetatenie rusa”. Fuga “teroristului numarul 1” din Romania a fost bine planificata. “Agentul maritim Muhammad Telwani, cetatean egiptean, a urcat la bord, insotit de Hayssam Omar, si mi-a dat restul de bani, precum si salariile echipajului. A rezolvat cu actele oficiale ale lui Hayssam, care s-a urcat la bordul vasului in vazul tuturor, si am plecat spre Tartous”. Cand a parasit dana din Tartous, Youssef i-a cerut lui Hayssam Omar actele, pasaportul sau un act care sa ii certifice identitatea. “„A refuzat si m-a instiintat ca exista o barca cu motor, care il va transporta, deoarece el nu s-a aflat la bordul vasului. Vasul se afla in zona de asteptare. Barca cu motor ne-a transportat pe mine si pe Hayssam Omar pana pe uscat si am iesit din dana, fiecare in alta directie”, a declarat capitanul navei Iman T.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.