Autoritatile de la Chisinau l-au anuntat pe presedintele Republicii Moldova ca doi functionari ai Ministerului Justitiei de la Bucuresti sunt implicati in traficul de redobandire a cetateniei romane de catre cetatenii moldoveni

Potrivit Jurnalul National, la Chisinau, ministrul adjunct de Interne, Valentin Zubic, a declarat ieri ca autoritatile moldovene au anihilat reteaua care se ocupa de servicii ilegale de redobandire a cetateniei romane. Oficialul a precizat totodata ca un grup de persoane a fost retinut recent in flagrant, dupa ce a fost filat timp de sapte luni. Potrivit lui Zubic, din componenta acestui grup fac parte doi functionari romani si doua persoane cu dubla cetatenie, intre care una locuia la Chisinau, iar cealalta la Bucuresti.

SPAGA DE 300 DE EURO. In schimbul serviciilor, membrii retelei primeau de la cetatenii moldoveni intre 150 si 300 de euro, in functie de solicitarilelor pentru urgentarea examinarii cazurilor. Oficialul de la Interne a comunicat ca, in acest caz, au fost implicati si doi functionari din cadrul Ministerului Justitiei de la Bucuresti. Zubic sustine ca 135 de persoane si-ar fi redobandit cetatenia romana pe aceasta cale, iar documentele a peste 560 de persoane sunt in curs de examinare. Ministrul adjunct de la Interne mai spune ca dosarele celor doi functionari romani au fost expediate instantelor de la Bucuresti, prin intermediul Procuraturii Generale a Republicii Moldova.

SONDAJ. Intre timp, Institutul de Politici Publice de la Chisinau a publicat un sondaj de opinie, conform caruia unul din trei cetateni ai Republicii Moldova ar dori sa-si redobandeasca cetatenia romana. Rezultatele sondajului releva totodata ca 10% dintre cetatenii Republicii Moldova au depus deja actele pentru redobandirea cetateniei romane. Aproximativ 15% intentioneaza sa faca acest lucru in urmatorii doi ani, iar 9% intr-un viitor mai indepartat.

Potrivit Institutului de Politici Publice de la Chisinau, jumatate dintre moldoveni doresc sa primeasca cetatenia romana pentru a putea calatori liber in Romania, 32% pentru ca se considera romani, iar 17% au mentionat ca au nevoie de cetatenia romana pentru a putea munci in Uniunea Europeana. Acestea demonstreaza cat de subrede sunt, de fapt, rezultatele recensamantului din 2004, desfasurat de guvernarea comunista din Republica Moldova. Conform datelor acelui recensamant, doar 2,2% din locuitorii Basarabiei se considera romani. In schimb, 78,8% au fost inregistrati ca “moldoveni”.

MODIFICARE. Guvernul Romaniei a modificat Legea cetateniei in septembrie 2007, simplificand procedura de depunere a cererilor de redobandire a acesteia. Bucurestiul nu a modificat, insa, conditiile de redobandire a cetateniei. Acestea prevad in continuare o perioada de rezidenta in Romania de cel putin patru ani, inclusiv pentru cetatenii moldoveni. In perioada 1991-2001 peste 100.000 de basarabeni din Republica Moldova si-au redobandit cetatenia Romana. Din 2002 si pana in prezent, din cauza procedurii complicate, doar 2.500 de cetateni moldoveni si-au redobandit cetatenia romana.

In plus, potrivit Cotidianul, in rastimpul dintre vizita presedintelui Vladimir Voronin la Bruxelles si plecarea sa la Moscova, ziaristii moldoveni se intrec in acuze la adresa Bucurestiului. Romania „este captiva propriilor servicii de informatii care impun dependente de atitudine si lui Traian Basescu, si lui Mihai Razvan Ungureanu“, scrie cotidianul proguvernamental „Moldova Suverana“, citat de NewsIn. In acelasi articol, semnat de jurnalistul Mihai Contiu, se arata ca presedintele Basescu a mostenit acelasi „fals pachet informativ cu privire la romanismul din Republica Moldova“.

Nici situatia sectoarelor strategice ale economiei Romaniei nu scapa observatiilor. Toate variantele si strategiile energetice ale Romaniei depind de monopolul rus Gazprom, se arata intr-un studiu publicat de agentia Unimedia. „In ceea ce priveste importul, el practic in totalitate depinde de gazul rusesc, care este primit prin intermediul Europei Occidentale (E.ON si Gaz de France)“, arata analiza citata, care adauga ca Gazprom este gata sa preia pachetul majoritar al Romgaz si are semnate contracte de infiintare a unor companii mixte cu CONEF, Romgaz si Transgaz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.