Mircea Geoana se vrea in continuare premier, dar visul sau de cariera politica este sa ajunga la Palatul Cotroceni. Intr-un interviu acordat Jurnalului National, Geoana da aproape ca sigura victoria PSD in alegeri si face o invitatie la dialog rivalilor sai din partid
- Jurnalul National: Va fi un an greu pentru PSD...

Mircea Geoana: Va fi un an bun pentru PSD pentru ca este anul schimbarii politice in Romania, pe care PSD trebuie sa-l transforme intr-o victorie politica. Acesta este si obiectivul nostru pe 2008: victorie la locale, victorie la parlamentare.

- Cum veti obtine victoria?

In primul rand, prin a da un semnal de unitate si de coerenta la nivelul partidului.

Veti reusi acest lucru? Anul trecut a fost unul tensionat in PSD, au fost tot felul de certuri....

A fost un an in care viata PSD a fost cea mai agitata. Dar intotdeauna PSD a stiut sa faca diferenta intre tensiuni sau competitie interna si scopul general al partidului care este castigarea alegerilor. Ramanem in continuare cel mai important partid al Romaniei si anul acesta vom castiga si localele si parlamentarele. Iar in 2009, prezidentialele.

- V-ati creionat o strategie pentru cele doua campanii?
Pe langa castigarea alegerilor, pentru noi este important din punct de vedere al unui contract moral cu cetatenii sa avem alegerile parlamentare pe un sistem de vot uninominal. Din punct de vedere al strategiei, lucram in acest moment pe scenariul traditional: alegeri locale in iunie, alegeri parlamentare in noiembrie.

- Nu mergeti si pe scenariul ca localele sa fie impinse in toamna?

A impinge localele mai tarziu este un lucru dificil de facut din punct de vedere politic si constitutional. Ar insemna un artificiu care nu cred ca ar fi bine inteles de cetateni si nici de primarii si alesii locali. De aceea, noi am luat in calcul posibilitatea unei devansari a alegerilor parlamentare si sa fie suprapuse cu cele locale in luna iunie. Aceasta este varianta pe care o exploram.

Varf de lance, in campanie

- Va pastrati promisiunea de a va depune mandatul in cazul in care PSD nu castiga alegerile?

In toate tarile democratice si in toate partidele democratice, ai o obligatie de rezultat. Eu am promis ca duc partidul la guvernare. De aceea, rezultatul parlamentarelor este foarte important pentru evaluarea actualei echipe de conducere si, in conditiile in care iti indeplinesti mandatul, acela de a castiga alegerile si de a duce partidul la guvernare, inseamna ca esti in regula, daca nu, inseamna ca trebuie sa iti iei niste masuri.... Asta nu inseamna ca nu voi candida din nou pentru sefia partidului.

- Adrian Nastase este dispus sa candideze la Presedintia Romaniei daca PSD nu are alta solutie...

In mod cert, PSD va avea o solutie si va avea o solutie proprie.

- Dar Nastase ar putea fi o solutie?

E o tara libera. Fiecare poate sa-si faca planuri de cariera si sa-si faca visele pe care le considera cele mai bune...

- Ramaneti candidatul PSD pentru functia de premier?

Obligatia mea, ca lider de partid, este sa fiu in fiecare campanie varful de lance. Voi fi candidat din partea partidului pentru functia de prim-ministru la aceste alegeri pentru Parlamentul Romaniei si dupa aceea vom lua decizia cea mai buna cu privire la care este cel mai bine clasat dintre liderii nostri, inclusiv eu, pentru cursa prezidentialelor din 2009.

- Dar ce va tenteaza mai mult: Palatul Victoria sau Palatul Cotroceni?

Nici un om politic nu-si poate propune sa fie in politic la nivel inalt fara sa ajunga presedintele Romaniei. Aici este lucru clar ca obiectivul meu de cariera politica este sa ajung presedintele Romaniei. Intrebarea de etapa este daca este util sa fii si prim-ministru, inainte sa fii presedinte si parerea mea este ca este o experienta utila. Pentru un viitor sef de stat, sa fi trecut printr-o functie executiva, cea mai importanta a statului roman, cea de prim-ministru, este o experienta utila pentru a deveni un foarte bun presedinte.

- Ati repeta experienta unei confruntari cu Traian Basescu, dupa cea de la primarie.... Va e teama de o asemenea confruntare?

Nu, d-abia astept momentul unei revanse fata de Basescu, pe un teren care este mai propice lui Mircea Geoana decat cel al Primariei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.