Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei avea renume de fost procuror comunist. Ea a avut insa grija sa-si ascunda activitatea de dinainte de ’89, iar incercarile Jurnalului National de a oferi dovezi in acest sens s-au lovit de un zid de tacere. Desi am cerut acces la informatii de interes public, am fost plimbati de la Ana la Caiafa si nimeni nu a suflat o vorba despre existenta unei mape profesionale Monica Macovei.

Cand Monica Macovei a fost numita ministru al Justitiei, PNL si PD formau inca Alianta D.A., iar presedintele Basescu nu regreta desemnarea lui Tariceanu ca premier. Ca atare, nici unul dintre actorii politici enumerati nu era preocupat de probitatea morala si profesionala a ministrului propus pentru portofoliul Justitiei, un capitol important pentru integrarea europeana a Romaniei. Totusi, neoficial circulau informatii ca

TRIUNGHIUL BERMUDELOR. Dosarele din debutul profesional al Monicai Macovei par sa se fi evaporat
Monica Macovei a fost procuror inainte de 1989 si inca unul foarte dur. O etapa in cariera profesionala pe care Macovei a omis-o din CV-ul pe care l-a trimis la Parlamentul European pentru a candida la un post de comisar european. Cum secretul era bine pazit, Jurnalul National a pornit o investigatie pentru a obtine dovada, dincolo de vorbe, ca Monica Macovei a fost procuror comunist. Potrivit unor surse bine informate, care au cunoscut-o indeaproape, fostul ministru al Justitiei Monica Ghergheescu (pe numele de fata) a fost, intre anii 1982 si 1985, procuror la Giurgiu, ea optand pentru acest post dupa terminarea facultatii si dovedindu-se extrem de zeloasa in apararea avutului obstesc. Astfel ca in iarna lui 2006 am facut o serie de demersuri pe langa Tribunalul Giurgiu, pe langa Parchetul de pe langa Judecatoria Giurgiu, dar si pe langa arhivele judetene Giurgiu, pentru a ne pune la dispozitie rechizitoriile si dosarele de urmarire penala instrumentate intre 1982 si 1985, adica perioada in care Monica Macovei era procuror acolo. La simpla pomenire a numelui ministrului (la vremea respectiva aceasta era in functie) se lasa o liniste apasatoare, iar cei chestionati nu stiau cum sa para mai ocupati si sa dea vina pe trecerea timpului, care le-ar fi sters amintirile din memorie. Raspunsurile oficiale au fost insa cat se poate de elocvente: dosarele fie au fost arse, fie legea nu permite accesul la ele.

INDICATII. Odiseea noastra a inceput la Tribunalul Giurgiu, unde am solicitat dosarele spetelor care cadeau sub incidenta Decretului 306/1981 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea unor fapte care afecteaza buna aprovizionare a populatiei. Mai exact, era vorba despre aceste cauze extrem de controversate privind furtul din asa-zisul avut obstesc, dar care erau de fapt paravan pentru dosare politice. Desi exista si varianta ca aceia prinsi la furat sa scape cu o simpla amenda, sursele citate spun ca Monica Macovei opta pentru trimiterea hotilor in puscarie, dovedindu-se un procuror foarte dur. Am incercat sa verificam acest lucru, dar raspunsul Tribunalului Giurgiu a fost cat se poate de ferm: "Cauzele care cadeau sub incidenta dispozitiilor Decretului 306/1981 erau in perioada 1981-1989 in prima instanta de competenta judecatorilor, sentintele pronuntate de judecatori fiind date cu recurs la tribunal. Aceste cauze ajungeau la Tribunalul Giurgiu pentru solutionarea recursului, dupa care erau restituite instantei de fond - in speta judecatoriilor Giurgiu si Bolintin Vale. Dosarele, mapele cu sentintele penale la care faceti referire se afla in pastrare in arhiva de conservare a celor doua judecatorii, Giurgiu si Bolintin Vale. Documentele cu caracter permanent create in perioada 1968-1989 la Judecatoria Giurgiu au fost predate, pentru conservare, Arhivelor Nationale Sucursala Judeteana Giurgiu prin procesul-verbal de predare-primire din 12 martie 2004. Judecatoria Bolintin Vale pastreaza in arhiva din conservare mapele cu sentintele penale incepand cu data infiintarii si pana in prezent". Urmand directia indicata de Tribunal, pasul urmator a fost sa ne adresam Parchetului de pe langa Judecatoria Giurgiu si sucursalei locale a Arhivelor Nationale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.