Site-ul anarhist www.contra-doxa.com anunta organizarea “Saptaminii anti NATO” la Bucuresti, in perioada desfasurarii summitului Aliantei.

Site-ul ANARHIST descrie amanuntit formalitatile pe care anarhistii straini trebuie sa le indeplineasca pentru a intra in Romania, indica principalele obiective care trebuie vizate de actiunile anarhiste, precizeaza pedepsele prevazute de Codul penal roman si armele din dotarea fortelor de ordine.

Potrivit Cotidianul, pentru anarhistii care vor vizita Bucurestiul in operioada summitului, site

-ul ofera lista statelor ai caror cetateni nu au nevoie de viza de intrare in Romania, dar si un mic dictionar foarte util in momentele participarii la proteste. Sint traduse in engleza expresii precum: “du-te naibii”, “vine politia”, “dispari”, “politia ataca”, “ajutor”, “sint nevinovat” sau “vreau sa-mi sun avocatul”. Militantii sint sfatuiti sa treaca, in drumul spre Bucuresti, pe la centrul de informare din Iasi anti NATO si sa fie pregatiti cu saci de dormit, “desi pot fi folosite si numeroasele case abandonate din Bucuresti”.

Nu lipsesc nici traducerea articolelor din Codul penal care incrimineaza abuzul autoritatilor impotriva libertatilor individuale, arestarea ilegala, relele tratamente aplicate de autoritati. Totodata, potentialii participanti la protestele anti NATO sint informati despre infractiunile pentru care ar putea fi acuzati: actiuni indreptate impotriva ordinii constitutionale, asocierea pentru comiterea de infractiuni, propaganda in favoarea unui stat totalitar.

“Unde s-ar fi putut gasi un loc mai bun pentru a-i ascunde pe participantii la summit decit in Casa Poporului din Bucuresti”, incepe descrierea primului obiectiv care ar trebui vizat de anarhisti. In cazul in care accesul in apropierea Casei Poporului se va dovedi imposibil, site-ul ii invita pe anarhisti sa “viziteze” Casa NATO, “care promoveaza imaginea Romaniei ca membru NATO, dar si institutiile pietei libere”. Pe lista anarhistilor se afla si baza militara de la Kogalniceanu, “folosita pentru transportul aerian catre Afganistan si Irak, dar si ca inchisoare CIA”. Sint vizate si bisericile ortodoxe din Bucuresti, care “merita o vizita perturbatoare” pentru faptul ca preotii ortodocsi au spionat in favoarea Securitatii, sint orientati catre bani si putere si promoveaza discriminarea pe criterii de sex”.

Tot Cotidianul informeaza ca Jaap de Hoop Scheffer a avut, in cursul dupa-amiezii, si o intilnire “pe viu” cu studentii de la Universitatea de Aparare Carol I, Bucuresti, in aula Bibliotecii Centrale Universitare si in acelasi timp una virtuala, pe sistem videoconferinta, cu cei de la Universitatea de Vest din Timisoara si de la Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iasi . Intrevederea Secretarului General al NATO cu tinerii a debutat sub semnul organizarii jalnice a controlului de securitate pentru accesul in sala. Desi acesta trebuia sa se faca pina cel mai tirziu la ora 16.15, in momentul sosirii lui Scheffer, in jurul orei 16.45, intrarea era aproape blocata de zeci de studenti si ziaristi care se buluceau la coada sa treaca prin singurul detector de metale instalat nefericit la citiva metri de usa. Intre timp, excedati, cei de la paza incurcau rucsaci intre ei, tipau la ratacitii care treaceau pe linga detector, nestiind care e procedura si la jurnalistii carora li se spusese ca cineva le va indica locurile rezervate presei, dar nimeni nu o facea.

Odata depasite obstacolele in calea accesului in sala insa, cei prezenti l-au putut intreba pe Secretarul General al Aliantei Nord-Atlantice daca independenta Kosovo va duce la violente in Balcani si va produce un efect de domino in Transnistria si Ardeal, ce are NATO de gind in privinta Republicii Moldova si daca trupele romanesti vor ramine in Afganistan ani multi de acum inainte.

Ziua, adauga ca Ministrul roman al Apararii, Teodor Melescanu, i-a daruit o sabie secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, aflat in vizita la Bucuresti. Conform unui comunicat al Ministerului Apararii, ministrul a spus ca sabia i-a fost oferita secretarului general al NATO ca semn al aprecierii si respectului Guvernului roman si al armatei. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a fost primit, vineri dimineata la ora 9:00, la sediul Ministerului Apararii, cu onoruri militare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.