Desi puteau primi pina la 100 de milioane de euro in certificate verzi, investitorii nu s-au inghesuit in 2007 sa produca energie din surse regenerabile.
Anul trecut, productia de energie din surse regenerabile a fost infima, chiar si in conditiile in care investitorii au beneficiat de stimulente financiare din partea statului. Investitiile initiale mari si lipsa unei legislatii suficient de stimulative au facut ca din productia planificata sa se realizeze doar 2,62%. Prin sistemul certificatelor verzi, a caror cota este stabilita de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, producatorii de energie verde au avut la dispozitie, inca din 2005, 2,17 milioane de certificate verzi anual, echivalentul a 3,74% din consumul national de electricitate.

In 2007, ca de altfel si in 2006, productia a fost extrem de mica, astfel ca ANRE a redus cu circa 97%, din cit era prevazut initial, cota de certificate verzi alocata pentru 2007 - de la 2,17 milioane la 36.191 de unitati.

„Productia a fost intr-adevar infima, intrucit sint foarte putine centrale eoliene si microhidrocentrale care produc si livreaza energie in sistem. Situatia s-ar mai putea schimba in acest an, intrucit sint preconizate a intra in functiune mai multe parcuri eoliene cu o putere instalata cumulata de 30 MW“, spune Nicolae Opris, vicepresedintele ANRE. In cazul intrarii acestor instalatii in functiune, numarul total de certificate verzi acordate ar putea sa se dubleze. In urmatorii ani s-ar putea acorda chiar si mai multe, avind in vedere ca numerosi investitori, printre care Electrica, Hidroelectrica ori Enel, si-au anuntat intentia de a investi in parcuri eoliene.

Pentru acest an, cota este de 5,26% din consumul anual, in 2009 va creste la 6,78%, iar in perioada 2010-2012 va urca la 8,3%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.