Judecatoarea Lidia Barbulescu este noul presedinte al Consiului Superior al Magistraturii
Potrivit Ziua, in acelasi timp, procurorul Gratiana Isac a fost aleasa in unanimitate in functia de vicepresedinte al Consiliului, in urma votului din sedinta de astazi a CSM. Pentru prima oara, candidatii au trebuit sa prezinte si un plan de activitate.

In sedinta CSM de astazi, la care a luat parte si presedintele Traian Basescu, urma sa se decida noua conducere pentru un mandat de un an. Pana marti dupa-amiaza nu se inscrisese niciun candidat in cursa.

Lidia Barbulescu, 15 voturi pentru, unul impotriva

Judecatorul Lidia Barbulescu a obtinut 15 voturi pentru si unul impotriva din partea plenului CSM pentru postul de presedinte al Consiliului, candidatura ei fiind singura pentru aceasta functie, potrivit Newsin.

Potrivit Romania Libera, Procurorul general Laura Kovesi a fost singurul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care a votat impotriva candidaturii judecatoarei Lidia Barbulescu pentru functia de presedinte al CSM. Intr-o sedinta prezidata de Traian Basescu, vicepresedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost aleasa cu 15 din 16 voturi. Pozitia de vicepresedinte al CSM a fost ocupata de procuroarea Gratiana Isac.Kovesi a criticat dur activitatea Consiliului, sustinand ca acest organism al magistratilor nu
a facut mai nimic pentru a pastra independenta magistratilor in lupta cu interesele politice. Procurorul-sef a atras atentia ca Romania poate deveni un "offshore european al infractorilor" daca Guvernul si Parlamentul adopta legi strambe fara a se consulta cu CSM. si Traian Basescu a reprosat Consiliului faptul ca nu evalueaza individual magistratii si ca priveste impasibil cum demnitatea si independenta procurorilor si judecatorilor "sunt calcate aproape zilnic in picioare". Imaginea CSM va avea probabil de suferit o data cu alegerea judecatoarei Barbulescu in fruntea acestei institutii. Prietena buna cu fostul ministru Rodica Stanoiu, a ajuns in pozitia de vicepresedinte al Instantei Supreme foarte repede cu sprijinul acesteia. In octombrie 2005, fostul ministru Monica Macovei a cerut CSM cercetarea judecatoarei Barbulescu pentru trafic de influenta, fiindca a intervenit pe langa o institutie sa scoata din biografia de examen specializarea Dreptul civil, in conditiile in care fiica sa era inscrisa la concurs. Intr-un final, odrasla a ajuns consilier in cadrul CSM.

"Acceptati sa se incalce Constitutia, fara sa sesizati Curtea Constitutionala"

Presedintele Basescu le-a reprosat joi membrilor CSM ca nu isi apara independenta in raport cu Parlamentul sau Guvernul, explicand ca perceptia pe care o creeaza aceasta institutie e ca de fapt magistratii isi cauta stapani si a atentionat ca aceste cedari costa intregul sistem, informeaza Newsin.
Seful statului a criticat joi, la sedinta de bilant a CSM pe 2007, faptul ca institutia nu isi apara cu destula fermitate independenta in raport cu alte institutii, obiectiile lui Basescu plecand chiar de la o serie de plangeri ale presedintelui Anton Pandrea care spusese anterior ca institutia nu este consultata de Guvern in redactarea unor acte legislative. "Independenta justitiei v-o calcati singuri. Acceptati tacit sa se incalce Constitutia si sa nu treaca actele la dvs. sa le dati aviz. (...) Faptul ca ati tolerat acest lucru nu e cel mai bun semn de independenta si proba ca ca uneori doar vorbiti de independenta", a declarat presedintele. "Acceptati tacit sa se incalce Constitutia, fara sa sesizati Curtea Constitutionala", a explicat Basescu. El a mai spus ca CSM ar trebui sa sesizeze CCR atunci cand independenta sa este restransa prin actiunile altor institutii. Presedintele a aratat ca in aceeasi situatie se afla si CSAT, care nu a primit spre avizare ordonante de la Guvern, dar ca el nu acceptat acest lucru si a sesizat Curtea Constitutionala pentru medierea acestui conflict. "Eu am sesizat CCR fara sa-mi fac complexe daca a sesizat deja Guvernul sau nu", a declarat seful statului.

Potrivit Cotidianul, Basescu spre CSM: „Va calcati singuri independenta in picioare“

Presedintele Traian Basescu, prezent joi la sedinta de bilant a CSM, a criticat in termeni duri ineficienta institutiei.

„Va calcati singuri in picioare independenta“, a conchis Basescu si a argumentat prin aceea ca CSM nu a reactionat fata de actele normative la adoptarea carora n-a fost consultat, asa cum prevede Constitutia. „Acceptati tacit sa treaca actele normative fara sa sesizati Curtea Constitutionala“, a remarcat Basescu. El a readus in discutie OUG nr. 95/2007, promovata de fostul ministru Tudor Chiuariu, prin care era desfiintata comisia prezidentiala de avizare a urmaririi penale a ministrilor si inlocuita cu una formata din cinci judecatori. „Pina si eu, care sint inginer de meserie, mi-am dat seama ca nu poti pune judecatorul inaintea procurorului“, a apreciat presedintele, care s-a dat pe sine ca exemplu pentru ca a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu reorganizarea Ministerului Internelor, act normativ care nu a trecut si prin Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, asa cum prevede legea. „Am sesizat Curtea Constitutionala fara sa-mi fac complexe ca am sesizat sau nu si Guvernul“, a explicat Basescu.

Presedintele s-a aratat dezamagit si de reactia CSM la cererea DNA de avizare a arestarii procurorilor acuzati la sfirsitul anului trecut de fraudarea examenelor pentru conducerea Parchetelor. „Ati lasat impresia ca va autoprotejati extraordinar. Eu as fi zis imediat da cererii si as fi lasat judecatorii sa decida“, a spus Basescu, referindu-se la faptul ca, initial, CSM a respins cererea DNA de retinere a procurorilor cercetati pentru fraudarea concursului. Basescu a criticat voalat si dubla unitate de masura cu care opereaza unii judecatori. El a marturisit ca a discutat cu sotia cazul deputatei Mona Musca si al presedintelui conservator Dan Voiculescu, care au atacat la Curtea de Apel Bucuresti verdictul CNSAS de politie politica. „Mona Musca a primit sentinta intr-o luna, iar procesul lui Voiculescu nu s-a incheiat dupa aproape doi ani“, a observat Basescu.

Concluzia presedintelui a fost ca CSM nu a evoluat aproape deloc de la inceputul mandatului sau. El a citat un prieten care i-ar fi spus, referitor la atitudinea CSM, ca membrii sai „vorbesc de independenta, dar isi cauta un stapin“.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.