Guvernul incearca sa inlature de la decizie Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, apreciaza seful statului Traian Basescu.
Acesta arata ca Executivul nu a cerut punctul de vedere din partea CSAT la momentul avizarii mai multor documente: Ordonanta de Urgenta a Guvernului de reorganizare a MIRA si cu OUG de modificare a Legii pensiilor militare de stat si a Statutului cadrelor militare. Fara avizul CSAT, aceste acte normative sunt neconstitutionale, sustine presedintele Traian Basescu. Apreciind ca exista un conflict de natura juridica intre Guvern si CSAT, seful statului a sesizat marti Curtea Constitutionala in legatura cu aceste documente. "Ca urmare a constatarii neconstitutionalitatii acestor legi printr-o practica neconstitutionala a Guvernului de inlaturare de la decizie a Consiliului Suprem de Aparare aTarii, presedintele Traian Basescu solicita Curtii Constitutionale solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre cele doua entitati, respectiv Guvernul si CSAT-ul", se arata intr-un comunicat al Presedintiei remis astazi presei. Guvernul trebuia sa supuna avizarii CSAT proiectul OUG de reorganizare a MIRA, deoarece MIRA este o institutie cu atributii in domeniul securitatii nationale si "In acest context, presedintele atrage atentia ca avizul CSAT trebuie sa fie prealabil emiterii ordonantelor mentionate de lege, deoarece norma face referire la proiectele de acte normative initiate sau emise de Guvern. Prin urmare, avizul CSAT era obligatoriu si trebuia sa fie prealabil emiterii actului normativ, motiv pentru care lipsa lui reprezinta un viciu fundamental si insurmontabil al ordonantei", considera seful statului, potrivit comunicatului. Presedintele sustine ca "actiunea Guvernului de a submina CSAT prin eliminarea acestei autoritati constitutionale de la ceea ce legea califica drept o decizie majora privitoare la securitatea nationala, reprezinta o incalcare directa a dispozitiilor articolului 119 din Constitutie". "Neconstitutionalitatea ordonantei nu putea fi suplinita sau acoperita de catre Parlamentul Romaniei prin aprobarea ei", afirma Basescu, adaugand ca "neconstitutionalitatea se transfera legii de aprobare, ce nu poate valida prin institutia aprobarii un act normativ neconstitutional".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.