Dupa cum producatorii "Zece pentru Romania" au incercat sa faca din gala o traditie, la Ateneu in decembrie, publicul are si el planurile lui cu evolutia clasamentului
Basescu, CT Popescu, "nici unul" pentru parlamentari/ministri & co, sint reperele romanilor cind li se cere sa-si numeasca elitele. Anul acesta a fost ca si in ceilalti. Multi premianti absenti, aceiasi nominalizati si cistigatori previzibili.

Cei care s-au prezentat sa-si ridice coronita nu s-au saturat insa de ierarhiile poporului. Au fost la fel de sincer-bucurosi ca stau in fruntea preferintelor.
Kissinger ne stie din '69

Pastrat inainte de decernarea premiului la ultima categorie, “politicieni”, momentul “Henry Kissinger” a fost prefatat de ropote de aplauze care au acompaniat urcare pe scena a fostului laureat al premiilor Nobel. “In Romania am venit prima data in 1969, alaturi de presedintele Nixon. Era prima vizita intr-o tara de est dupa al Doilea Razboi Mondial. Nu eram de acord cu regimul politic, insa am fost emotionati de primirea calduroasa si de libertatea din sufletul romanilor. La decernare acestor premii am intalnit multe figuri cunoscute in urma cu toti acesti ani”, au fost primele cuvinte cu care si-a cinstit audienta Kissinger. “Romania are un loc important in inima mea. Tara dumneavoastra e diferita de la prima mea vizita. Constat o mai mare deschidere si totodata o incredere mai mare in viitor”, au mai fost remarcile facute de acesta.

Categoria Basescu

“La Basescu trebuie sa te raportezi, indiferent daca esti sau nu de acord cu opiniile acestuia”. Asa a ales sa-l introduca sociologul Mircea Kivu pe primul om din stat, ocupant in acest an pentru a trei oara la rind, al locului 1 la categoria politicieni. “E imprevizibil. Cum a cistigat de trei ori acest titlu, propun ca aceasta categorie sa-i poarte pe viitor numele”, a mai spus Kivu. Ultima urcata pe scena din aceasta seara, mezina presedintelui, Elena Basescu a ridicat premiul in numele tatalui absent de la gala. “Tatal meu multumeste tuturor celor care au incredere in el”, au fost cuvintele cu care Elena si-a suplinit parintele

Cel mai bun parlamentar

Ion Iliescu s-a trezit anul acesta in fruntea listei de parlamentari la “Zece pentru Romania”, iar Aurora Liiceanu s-a vazut nevoita sa-i acorde laurii de rigoare. “Acest premiu ar fi trebuit dat lui Iliescu pentru longevitate politica. Preferam un laudatio pentru Crin Antonescu pentru ca noi, in lumea academica apreciem ca, desi este om politic, Antonescu nu doreste sa aiba doctoratul”. Nici fostul presedinte nu a venit sa isi ia trofeul acasa.

Tiriac, cel mai bun om de afaceri

Premiul pentru cel mai abil antreprenor i-a revenit lui Ion Tiriac, iar inminarea trofeului i-a revenit lui Marie Rose Mociornita. Fiica fostului industrias interbelic i-a multumit in prealabil lui Kissinger pentru o parte din intelepciunea pe care acesta i-a insuflat-o, dupa care s-a adresat lui Tiriac: “Sinteti o persoana care a plecat in strainatate si va admir pentru asta. Avind o poveste intima cu sportul, sint sigura ca va place sa cistigati”. Absent de la Ateneu, fostul tenisman a trimis multumirile printr-o inregistrare. “Trebuie sa facem tot posibilul sa cream locuri de munca adevarate. Acest eveniment este bine venit, pentru ca o sa ridice constiinta patronilor si angajatilor. Ne recistigam astfel cultura muncii”, a spus cu optimism Tiriac.
CTP, inca o data

Cristian Tudor Popescu a mai urcat o data pe podium, pentru a-si lua si titulatura de cel mai bun analist politic. Cea care i-a inminat premiul, Adriana Saftoiu, a citat dintr-o carte a laureatului, in care un preot ii spune lui Popescu ca in incercarea de a fi Dumnezeu, ar putea sa-si piarda sufletul. CTP-ul a decis sa cedeze si acest premiu, de data asta unui analist politic trecut anul acesta in nefiinta: Octavian Paller
Piersic, detronat de Arsinel

Alexandru Arsinel i-a suflat titlul de cel mai bun actor lui Florin Piersic. “Sandu Arsinel nu are nevoie de decoruri. Pentru ca nu e un actor, e un fenomen. Ca viscolul sau uraganul”, l-a descris Alexandru Darie, cel care l-a “decorat”. “Multumesc sotiei mele, care si-a sacrificat o mare parte din viata lasindu-ma sa-mi indeplinesc visul”, au fost vorbele lui Arsinel, odata urcat pe scena.

Angela Gheorghiu, fericita ca e romanca

Basescu s-a mai infiintat o data pe ecranul de la Ateneului pentru a acorda un nou premiu de excelenta, de data asta lui Cristian Mungiu: “Sinteti in plina glorie, o glorie cistigata facind o poza a societatii romanesti inainte de revolutie, si pe care lumea trebuie sa o stie. <4, 3, 2> va fi pentru romani si pentru cinematografia autohtona momentul unei relansari”. Departe de tara, in Israel, Mungiu a multumit, la rindu-i, pe

Calea undelor: “Sint bucuros ca cinematografia tinara reprezinta cu cinste Romania. Sper sa readucem publicul in sali si sa redesteptam interesul pentru cinematografie”. Un alt premiu de excelenta al galei i-a fost acordat Angelei Gheorghiu. “Pentru innobilarea scenei lirice romanesti”, au fost cuvintele cu care Traian Basescu i-a multumit interpretei. “Sint fericita sa primesc un premiu intr-o companie atit de distinsa. Si sint extrem de fericita ca sint romanca”, a spus, intr-o interventie video, din Paris, Angela Gheorghiu

Rocada de jurnalisti, note de plata si moguli

Seful de la Gandul Cristian Tudor Popescu a urcat si in acest an pe prima treapta a podiumului la categoria jurnalisti, iar Mihai Circiog, cel care a intemeiat “Evenimentul Zilei” a fost mandat sa-i dea premiul. Seful Clubului Roman de Presa si-a calcat pe promisiunea facuta in 2005 si a urcat dupa distinctie: “Am spus acum doi ani ca nu mai vin la astfel de gala si nu iau premii. Am renuntat la prima parte a deciziei”, a declarat directorul Gandul, pentru ca ar fi fost nedrept sa nu le multumeasca celor care il voteaza, cu incapatinare, de trei ani. “Jungla din aceasta sala, dincolo de florile care ii mascheaza m-ar fi mincat de viu, daca n-ar fi publicul”, le-a multumit el fanilor. Premiul nu l-a primit, insa, ci l-a dat mai departe, ca si anul trecut. De data asta, laureatul a fost “cel pe care il considera cel mai bun reporter de razboi”, Adelin Petrisor. “N-as vrea sa incarc notele de plata ale celor doi moguli: Vintu si Voiculescu”, s-a rezumat sa spuna intr-o interventie telefonica acesta, dup ace a multumit scurt.
Tariceanu, cel mai bun ministru

Maria Toghina, sefa radioului public, a fost cea care a facut laudatio pentru Tariceanu, cistigatorul premiului cel mare la categoria ministrii. “De obicei, jurnalistul trebuie sa fie critic, nu sa laude. Ma aflu intr-o pozitie ingrata”, au fost cuvintele cu care Toghina si-a dus misiunea la bun sfirsit. Aflat la Bruxelles, premierul si-a desemnat un consilier sa ridice premiul si sa transmita mesajul sau de multumire: “Distinctie confirma o prestatie buna a guvernului pe care il conduc. Transformarea Romaniei se face insa prin efortul fiecarui roman”

Intr-un intermezzo, corespondenta Realitatea TV, Dana Spinant a intrat in direct de la Bruxelles pentru a anunta ca Tariceanu si Basescu, prezenti impreuna in capitala Belgiei, sint in drum spre Bucuresti si ca se afla, la propriu, “in aer”.

Andra a cistigat trofeul la interpreti vocali

Cea mai buna voce a fost aleasa Andra, care a primit premiul si laudele din partea lui Horia Moculescu. “Doar muzica poate impaca oameni, iar efectul se vede cel mai bine in politica. Pe Andra o stiu de la debut, iar de ea ma leaga multe. Eu am facut liceul la Turda, iar ea e din Cimpia Turzii. E o voce de o calitate exceptionala”. “Multumesc celr care au avut incredere in mine si m-au votat”, au fost cuvintele cu care tinara interpreta si-a ridicat premiul. Ea a reusit sa invinga, in preferintele romanilor, vocile nostalgice, care pornisera ca favorite in valul doi de cercetare.

Mutu si trei de zece

Favorit la categoria sa, Adrian Mutu a si cistigat anul acesta trofeul. “Despre Adrian Mutu se cunoaste aproape totul”, si-a inceput lauda la adresa sporivului de elita, Octavian Belu, care a continuat cu vorbele frumoase: sportiv carismatic, contributie esentiala la calificare, curtat de marile echipe, in concluzie, un talent. “A cistigat de doua ori in lupta cu rigorile fotbalului si cu viata”.

Laureatul a multumit prin satelit, direct din holul unui hotel din Florenta, dupa antrenament. “Felicitari colegilor care sint aproape in lista. Sper sa continuu sa joc la acelasi nivel”.

Tot la sportivi, au urmat trei premii de onoare. Pentru Hagi, Nadia si Nastase. Ocazie cu care a intrat si presedintele Romaniei, Traian Basescu, in scena. Nu in persoana, insa, ci printr-un material video. El i-a felicitat pe fiecare sportiv de aur in parte. “Domnule general Nastase, ati transformat tenisul in fantezie, un spectacol prizat de toti. Nadia, ai facut din gimnastica o arta. Domnule Hagi, in jurul tau s-a nascut o echipa care a ramas in constiinta noastra ca generatia de aur. Multumesc ca ne-ai scos in tara, ne-ai aratat ce inseamna un sportiv cu caracter”.

Ilie Nastase si-a luat premiul, iar primul caruia i-a multumit a fost Cristian Topescu: “Nu stiu ce performanta am facut noi, dar Topescu le-a comentat bine”. Fostul decar al nationalei s-a pus pe picior de egalitate cu celelalte doua glorii premiate: “Nadia a luat nota zece, Ilie a jucat tenis de nota zece, iar eu l-am purtat pe tricou”


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.