De 1 Decembrie, in fata minunatului brad gigant amplasat in Piata Unirii, bucurestenii "au demonstrat" din plin ca stiu sa se bucure de viata. Comportamentul de oameni care abia atunci descoperisera Parisul ne-a facut sa ne intrebam cam ce posibilitati de distractie are bucuresteanul de rand?

Bucurestiul zilelor noastre. Un oras de peste doua milioane de locuitori. Dupa marime, a sasea capitala din Uniunea Europeana. Scormonind mai atent prin comorile Capitalei am incercat sa gasim acele locuri de distractie care sa fie atat pe placul, cat si pentru buzunarul bucuresteanului. Un bucurestean "flamand" de distractie, dar in acelasi timp extaziat si gata sa isi dea duhul in fata unui brad luminat, ca si cand in ultimii ani nimic interesant nu i-ar mai fi iesit in cale.

OM SARAC, OM BOGAT! La o simpla privire am putea spune ca "avem di tati". Vreo 11 parcuri, muzee, patru patinoare, cinci mari stadioane, 20 de cinematografe, teatre, cluburi, trei mall-uri, bistrouri, cafenele, magazine, restaurante... Totul e sa ni le tina Dumnezeu intregi! Caci multe dintre ele au fost daramate, chipurile, pentru renovare, incepute si apoi inchise din lipsa fondurilor! Experienta trista traita de Ziua Nationala, cand peste 100.000 de persoane au venit "cu sacul la pomul laudat", nu a facut decat sa confirme faptul ca Bucurestiul sufera de un oarecare deficit la capitolul distractie. Sau ca, in afara de traditionalele mese cu fasole si carnati, concertele in aer liber cu mici si bere, adevaratele distractii din Capitala nu prea sunt permise pentru buzunarul oricui. E drept, avem baruri de fite... Avem cluburi si magazine scumpe, restaurante de lux si cafenele cochete... Adica, acele distractii "pe spranceana", care pentru bucuresteanul X, "haituit" de povara intretinerii si a datoriilor, raman simple utopii. Este poate si motivul pentru care ne calcam in picioare in dorinta de a vedea niste banale lumini sau ne inghesuim la cozi kilometrice sa mancam moca o strachina de fasole.

LA ALTII SE POATE. Cu o suprafata de 228 km2, Bucurestiul anului 2007, sufocat de traficul infernal, nu prea se poate lauda cu multe locuri de distractie pentru tot poporul. Raportat la marimea orasului si la numarul de locuitori, cele 11 parcuri existente in Capitala sunt insuficiente pentru a asigura "portia" normala de spatiu verde. Nici la capitolul patinoare nu stam prea bine! Sunt patru mari si late in tot Bucurestiul, in contextul in care Patinoarul Floreasca este pentru moment dezafectat. Tot e bine, comparativ cu parcurile de distractii aproape inexistente in Capitala. Asa ca, daca dupa o saptamana de munca vrei sa-ti limpezesti creierul si sa te mai relaxezi, nu prea ai unde. Parcul de distractii din Herastrau se afla intr-o stare deplorabila, desfiintat de multe ori in urma controalelor. In rest, cam nimic. Ce-ar fi ca peste noapte sa avem, aidoma francezilor, Disneyland Park, cu peste 20 de atractii concepute atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici. Sau, fereasca-ne Dumnezeu, sa ajungem la nivelul germanilor si sa ne bucuram de vreun Europa Park, ce cuprinde peste 26 de atractii, spectacole, printre care si un cinematograf 4D - "Magic Cinema". Nici Port Aventura - cel mai mare parc de distractii din Spania, situat la 120 km distanta de Barcelona, nu este de lepadat! Acesta cuprinde 24 de atractii, spectacole pentru intreaga familie si miniparcul acvatic Costa Caribe. La noi e... ca la noi. Atunci cand vine vorba despre organizarea de spectacole si revelioane de Primaria Capitalei, Piata Universitatii ramane pentru bucuresteni zona de rezistenta. Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa ne bucuram ca la altii se poate si sa ne rugam sa ni se intample si noua. Nu acum. Intr-o buna zi.

Brad cu bezna

Admirat la inaugurare de peste 100.000 de persoane care s-au calcat in picioare doar pentru a fi pe faza cand se aprind luminile, cel mai inalt brad ridicat in Piata Unirii le da de furca bucurestenilor. Aprinderea becurilor cauzeaza o incarcare a retelei si caderea transformatoarelor de medie tensiune, astfel incat mai multe cartiere bucurestene - Rahova, Ferentari, Nerva Traian, cele din imediata vecinatate a bradului, sunt afectate periodic de intreruperea furnizarii energiei electrice. "Stam in frig, la lumina lumanarilor. Mancarea stricata sau disconfortul nostru conteaza prea putin. E scandalos ca nu se iau masurile necesare cand se fac asemenea demonstratii. E frumos, dar cu ce pret?", spune o femeie din zona Hala Traian.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.