Ieri a fost publicat de catre fundatia Soros, cel de-al douazecilea Barometru de Opinie Publica, unde Nicolae Ceausescu este considerat ata cel mai bun cat si cel mai rau lider politic al ultimei sute de ani.

Datele BOP au fost adunate si prelucrate de Gallup Romania. Studiul a fost realizat in perioada 10-22 octombrie, pe un esantion de 2.000 de persoane cu varste de 18 ani si peste, cu o eroare de +/-2,2%., informeaza EVZ.

Desii in ultimii opt ani opiniile romanilor priviind cel mai bun sau cel mai rau lider din ultimii 100 de ani s-a schimbat, Ceausecu se mentine in continuare in fruntea topurilor, la ambele categorii.

Cei mai buni lideri politici

Potrivit Jurnalul National, pentru 23% dintre subiecti, Ceausescu a facut cel mai mult bine, in timp ce 24% considera ca a facut cel mai mult rau acestei tari. in clasamentul celor care au contribuit la binele Romaniei, Ceausescu e urmat de Traian Basescu, cu 15%, de Ion Iliescu, cu 7%, si de Regele Carol I si Regele Mihai I, fiecare cu cate 6%.

Studiul arata ca perceptia pozitiva de care se bucura fostul dictator vine din partea celor care considera, in 2007, ca inainte de 1989 „se traia mai bine" decat in prezent si ca tot atunci „era mai multa libertate" decat in prezent, aceleasi persoane care manifesta o puternica nemultumire fata de guvernul actual, relateza Adevarul.

"Altfel spus, sunt cei care au trait mai bine in perioada comunista, continua sa aiba relatii influente, nu s-au imbogatit dupa 1989 si au ramas relativ izolati sub aspect cultural, neconectati la fluxurile de modernizare electronica", spun autorii Barometrului Opiniei Publice, citati de Adevarul.

Cei mai rai lideri politici

Potrivit EVZ, acum 8 ani, 22% din cei chestionati au raspuns ca Nicolae Ceausescu este conducatorul care in ultima suta de ani a facut cel mai mare rau Romaniei. In 1999, dictatorul era urmat in clasament de presedintele de atunci al Romaniei, Emil Constantinescu, cu 18%. Locul trei era ocupat de Ion Iliescu cu 7%.

In 2007, numele au ramas aceleasi insa ierarhiile s-au schimbat semnificativ. Astfel, pe locul al doilea nu mai este Emil Constantinescu, care scade la opt procente, ci Ion Iliescu, care urca la 15%, fapt pe care autorii studiului il catalogheaza drept "un caz tipic de reconstruire a imaginii publice despre personalitatile politice cu rol istoric", informeaza Adevarul.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.