M-am intalnit cu procurorul Marius Iacob undeva, aproape de miezul noptii, intr-o cladire pustie a Parchetului Curtii de Apel Brasov. N-a venit singur. Desi doar lui ii solicitasem interviul. Era insotit de comisarul-sef Viorel Vasile, seful Serviciului Omucideri din IGPR. Cel alaturi de care procurorul Iacob instrumenteaza cazul Elodia Ghinescu. Ce a urmat a fost mai mult decat un interviu...

- Jurnalul National: Domnule procuror, sustineti ca sesizarea tardiva a disparitiei ar fi un indiciu ca sotul e vinovat. Ea a disparut, dupa cum spuneti dumneavoastra, in noaptea de 29 spre 30 august, iar el a semnalat disparitia la 5 septembrie...

Procuror Marius Iacob
: Pe 5 dupa-masa, da.

- Atunci, ce se poate spune in cazul parintilor, care au sesizat disparitia la 12 septembrie? Si nu la Politie, ci la Parchet?

La Parchet au dat declaratie pentru ca atunci au fost solicitati, sa dea declaratie. Intr-adevar, nu exista o sesizare a parintilor cu privire la disparita ei. Din actele pe care noi le-am efectuat rezulta ca parintii au aflat in data la 2 septembrie, din spusele lui Cioaca, la 2 sau la 3, ca Elodia a plecat de-acasa, ceva de genul asta le-a spus. Alte detalii nu le-a dat.

- Ei nu au avut spiritul asta civic sa vina la Politie si sa declare disparitia? Pana la urma, sotului poate sa-i pese sau nu de tine, dar parintelui...

Pai, da' sotul a fost ultimul care a vazut-o in viata, cum spune el...

- Dar parintelui ar trebui sa-i arda inima, "mai, unde-i copilul meu?". E parinte!

Parintii s-au bazat pe ceea ce le-a spus el, ca el a plecat in dimineata zilei de 30 august si ca nu stia unde s-a dus.

- Banuiesc ca au incercat sa ia legatura cu ea telefonic.

Au incercat. Nu-mi amintesc exact cand au incercat sa ia legatura, daca la 3 sau la 4 septembrie, cert este ca au incercat, n-au gasit-o si dup'aia l-au mai contactat pe el, sa-l mai intrebe. Deci, ei au fost ingrijorati, dar de ce n-au sesizat oficial, asta...

Martor neaudiat

- A fost audiat primul politist caruia Cristian Cioaca i-a semnalat disparitia?

N-a fost audiat. Primul politist caruia i-a fost semnalata disparitia a facut un proces-verbal de cercetare, deci a fost in locuinta cu Cioaca, e un proces-verbal facut de el, un proces-verbal sumar in care n-a constatat aspecte deosebite, a ridicat doar cateva fire de par...

- Asa se face la disparitii, in general... Ca sa ai AND-ul persoanei disparute, daca se gasesc ulterior cadavre fara identitate.

Da! Deci, astea sunt actele pe care le-a facut primul politist (n.r. - insa, conform declaratiilor existente la dosar, primul politist caruia i s-a sesizat disparitia este un ofiter de la Serviciul Investigatii Criminale), ulterior dosarul a ajuns la Inspectoratul Judetean de Politie. Prima cercetare la fata locului a fost facuta de un agent. Agent Ursu, din cate imi amintesc. Da' nu s-a impus audierea lui ca... de ce sa-l audiez?

- De ce a fost data asa tarziu in consemn la frontiera?

Pentru ca e o procedura ce trebuie urmata in cazul unei disparitii. Prima data e cautata la domiciliu, nu stiu exact intervalul de zile dupa care se fac toate aceste activitati. Ce pot sa va spun este ca ele au fost efectuate intocmai cu ordinul ministrului de Interne in materie.

- Deci, prima data se da in urmarire nationala ...

Nu, prima data, in urmarire locala! In urmarire s-a dat la 15, la 20 si la 26 septembrie.

Vasile Viorel
: Nu toate persoanele urmarite general se dau si-n urmarire internationala.

- Da' cand se dau?

V.V.
: Atunci cand exista indicii ca persoana urmarita ar fi in strainatate. Ca ar putea parasi teritoriul Romaniei. Aici, desi nu existau indicii, s-a dat...

Marius Iacob: Avand in vedere calitatea lor, avand in vedere ca totusi la 11 septembrie s-au gasit niste pete, probabil de sange. Stiti ca la 10-11 s-au descoperit si la 12, ulterior, s-au dovedit a fi de sange.

V.V.: Se da in urmarire internationala dupa niste proceduri. Atunci cand apar indicii.

- Dar pe dumneavoastra va incurca acum in ancheta ca s-a facut consemnul asta la frontiera mai tarziu?
Nu.

- Pentru ca ar fi eliminate niste variante...

Da' sa stiti: consemnul la frontiera e diferit de urmarirea internationala!

- Stiu. Si, din cate mai stiu, consemnul la frontiera s-a dat la 12 septembrie, si urmarirea internationala - la 25.

Asa este, da. Nu ma incurca sub nici o forma, pentru ca, asa cum bine stiti, dupa '90 sau '91 nu se mai tine evidenta nominala a cetatenilor romani care parasesc teritoriul in diverse scopuri. Si, chiar daca s-ar fi dat in urmarire sau in consemn la data de 3 septembrie, era...

- Da' poate si-aduce aminte cineva, nu?

V.V
.: Nu era mediatizat atunci cazul...

Marius Iacob: Dar vreau sa retineti altceva: noi avem dovada certa ca ea a intrat in casa vie. Si nu mai avem nici un element din care sa rezulte ca a mai iesit din casa.

Misterul telefoanelor

- Din cate stiu, ultimele convorbiri telefonice au fost efectuate de ea la 29 august, la ora 16:30.

Asa este.

- Apoi au fost inchise telefoanele?

Nu s-a mai vorbit de pe ele.

- Dar nu stiti daca au fost inchise?

Nu, ca nu se poate stabili stiintific. Deci, e posibil ca ele sa fi fost inchise la 9:00, la 10:00 seara, dimineata... Cert este ca de atunci nu s-a mai vorbit de pe ele. Si nici n-au mai fost activate.

- Bona spune ca a vazut-o acasa, in aceeasi zi, in jurul orei 18:00.

Da.

- Asta inseamna ca intre 16:30 si 18:00 n-a mai primit telefoane sau n-a mai simtit nevoia sa apeleze, nu?

V.V.: 18:00 spre 19:00...

Marius Iacob: Da, ma rog, avem un martor, o fosta colega de liceu, care spune ca a sunat-o in jurul orei 17:30-18:00 si 19:30 de vreo trei ori si nu i-a raspuns. Deci, telefoanele sunau, dar nu i s-a raspuns.

- Dar pe listing puteti verifica, nu?

Nu. Daca suni si nu ti se raspunde, nu apare pe listing.

- La 18 septembrie s-a inceput urmarirea penala impotriva lui Cioaca. Si, cu toate astea, s-a continuat procedura valabila in cazul unei disparitii.

Dosarul ala de disparitie s-a transformat intr-un dosar penal. Ea, in momentul in care am preluat noi ancheta, figura urmarita international. Aceasta procedura nu aveam cum s-o opresc si m-ajuta si pe mine, pentru ca noi o cautam atat moarta, cat si vie.

- Serios?

Da. Pai, daca e urmarita international! Si, ca o dovada, chiar era in birou avocatul lui, domnul Sorescu, in momentul in care noi am primit o confirmare de la autoritatile germane din care rezulta ca ea nu a fost semnalata pe teritoriul Germaniei.

- Domnule procuror, nici Costica Argint nu era in Italia. Stiti cum e, nu e litera de lege...

Pai, nu, ca... Eu vreau sa va spun altceva: noi nu mergem, asa cum sustine Cioaca, ca noi doar pe el il avem in vedere si ca doar pe el il consideram criminal s.a.m.d. Asta e parerea lui. Daca dumneavoastra veniti acum cu o informatie potrivit careia ea se afla in Argentina, noi cerem o precizare suplimentara legata de posibilitatea ca ea sa fie in Argentina. Asta inseamna ca verificam toate ipotezele. Iar Cioaca nu trebuie sa inteleaga ca noi l-am facut criminal, noi il condamnam, il... Pur si simplu il acuzam, l-am invinuit.

V.V
.: E o diferenta intre Costica Argint si Elodia noastra! De Costica Argint autoritatile italiene ne-au spus: "Da, domnule, e urmarit international, e la noi, dar nu vi-l dam!". Elodia nu a fost semnalata. Adica, ea cu autoritatile germane nu a avut nici un contact. Nici din partea ei catre autoritati, nici invers. Sa fie legitimata sau...

- Si din asta a rezultat ca ea nu ar fi in Germania? Ca nu a interactionat cu autoritatile?

V.V
.: Se presupune ca nu a interactionat, deci nu a fost pe teritoriul lor niciodata.

Marius Iacob:
Ca nu a fost semnalata, deci asta a fost exprimarea lor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.