Prin decizia Curtii de Apel Brasov a fost anulat certificatul de descarcare arheologica
Dupa ce Curtea de Apel Brasov a respins, marti seara, prin hotarare definitiva, certificatul de descarcare de sarcina arheologica, reprezentantii companiei canadiene au declarat ieri ca vor ataca decizia prin recurs la Curtea Suprema. Prin certificatul emis in 2004 de Ministerul Culturii si Cultelor, compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) era abilitata sa exploateze Masivul Carnic de la Rosia Montana.

Organizatiile neguvernamentale care au contestat certificatul in justitie spun ca hotararea Curtii de la Brasov este definitiva si efectul sau este acela ca galeriile romane si preromanesti din intregul Masiv Carnic sunt declarate monumente protejate si nu pot fi schimbate.

Curtea a respins de asemenea cererea de interventie in acest caz, formulata de Rosia Montana Gold Corporation, si a admis cererile de interventie formulate de mai multe organizatii neguvernamentale din Romania.

Ieri, reprezentantii Gabriel Resources au precizat ca asteapta sa primeasca motivatia pe baza careia s-a luat decizia. "Suntem foarte dezamagiti de hotararea luata in acest caz. Va trebui sa asteptam sa primim motivatia pe care s-a bazat Curtea inainte de a stabili pasii nostri urmatori", a declarat Alan R. Hill, presedinte si CEO al Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation. Acesta a mai spus ca decizia este revocabila si poate fi atacata prin recurs la Curtea Suprema.

Argumentele ong-urilor

Cele doua organizatii care au sustinut retragerea certificatului, Aburnus Maior si Liga Pro Europa, au argumentat in instanta ca Masivul Carnic gazduieste vestigii arheologice protejate ca monumente istorice de interes national. Reprezentantii celor doua organizatii au mai aratat ca statul roman are obligatia de a lua masuri administrative, tehnice si juridice prin care sa protejeze acest patrimoniu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.