Sedinta Sfantului Sinod din aceste zile, in care se discuta noul statut al Bisericii Ortodoxe Romane, a scos in evidenta tensiuni si diferente de abordare cu privire la alegerea clerului superior.
Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a condamnat dur eliminarea din statut a prevederilor referitoare la rolul preotilor si mirenilor in alegerea ierarhilor, prin desfiintarea Colegiului Electoral Bisericesc, masura care ar reprezenta „un pas inapoi fata de traditie“

Inalt Prea Sfintia Sa considera modul in care a fost introdusa aceasta prevedere o miscare oculta, necanonica, inoportuna si antiecleziala, care ar putea provoca „resentimente in sanul laicatului si al preotimii de mir“. Totodata, aceasta stranie hotarare ar pune sub semnul intrebarii insasi canonicitatea noului Patriarh, masura fiind luata la scurt timp dupa ce Colegiul l-a ales pe 12 septembrie 2007

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Costel Stoica, ne-a declarat ca noua prevedere este un progres, pentru ca da posibilitatea celor interesati sa-si propuna ierarhul dorit. In schimb, Mitropolitul Clujului propune mai degraba reglementarea criteriilor de integritate morala a membrilor mireni din Adunarile Eparhiale care ajung in Colegiul Electoral Bisericesc si cere transparenta Bisericii fata de societatea pe care o slujeste

Imediat dupa alegerea noului Patriarh, „Gardianul“ atragea atentia ca primul si cel mai important hop pe care PF Parinte Daniel va trebui sa-l treaca il reprezinta noul statut al Bisericii Ortodoxe Romane. Lucrarile Sfantului Sinod din aceste zile au fost tensionate, miezul discordiei constituindu-l articolele 127-131 din actualul proiect de statut, privitoare la alegerea clerului superior, adica de la patriarh la arhiereu vicar, in care rolul unuia dintre principalele organisme ecleziale, respectiv Colegiul Electoral Bisericesc, constituit dintr-un procent insemnat de laici, este practic anulat. Hotararea a fost vehement criticata de IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului.

Biroul de presa al Mitropoliei Clujului a dat publicitatii un comunicat in care IPS Bartolomeu Anania considera hotararea nu numai „o noutate menita sa surprinda si sa deconcerteze“, ci si una „care reprezinta un pas inapoi fata de traditia canonica“.

Inalt Prea Sfintia Sa se arata mai mult decat surprins de faptul ca propunerile Sinoadelor Mitropolitane din Transilvania nu au fost luate in seama de Comisia Sinodala, care nu s-a consultat cu Sinoadele celor doua Mitropolii din Ardeal, si considera „ocultarea enumerarii celorlalte“ Sinoade Mitropolitane care au facut propuneri „un abuz care nu poate fi trecut cu vederea“. Mai mult, Prea Sfintia Sa critica dur initiativele legiuitoare ale Comisiei Sinodale, „prin care se incearca desfiintarea radicala a sistemului consacrat pentru alegerea membrilor Sfantului Sinod“, si concluzioneaza: „Din toate acestea rezulta o anomalie: Comisia se suprapune Sinoadelor, iar Cancelaria se suprapune Comisiei“.

Masuri necanonice, antiecleziale si inoportune

Conform comunicatului amintit, in esenta, noile trepte procedurale pentru alegerea clerului superior sunt: pentru ocuparea unui scaun vacant, Sfantul Sinod este acela care, intr-o sedinta speciala, desemneaza cinci sau sase candidati. Apoi, lista poate fi completata, prin vot deschis, de catre Adunarea Eparhiala respectiva, cu unul sau doua nume, in regim pur consultativ, pentru ca, dintre candidatii astfel nominalizati, Sinodul sa aleaga unul.

Aceasta procedura, fara participarea preotimii si a laicatului, este apreciata de Mitropolitul Clujului ca suferinda de importante vicii de fond. In primul rand ar fi anticanonica, IPS Bartolomeu invocand in acest sens argumente de ordin canonic si istoric. Potrivit parerii sale, in cazul textului introdus acum de Cancelarie, Sinodul ar alege episcopul „dintre candidatii proprii, eparhia fiind in situatia de a avea un episcop pe care nu si l-a dorit“, ceea ce ar crea, inevitabil, tensiuni care ar duce in cele din urma la afurisirea fie a episcopului care nu s-ar prezenta la post, fie a clerului eparhiei pentru vina de a nu-si fi lamurit poporul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.