"Dar, merita, oare, romania sa faca parte din Europa?", se intreaba in continuare Achille Della Ragione, semnatarul articolului din ziarul italian L’Opinione
"Raspunsul e pleonastic: Romania a fost intotdeauna in Europa. A fost inca de pe vremea cand legiunile romane ale lui Traian au cucerit-o, transformand-o in granarul imperiului, a fost pe cand a reprezentat un scut in fata expansionismului otoman si a fost din plin cand, la Ialta, cei trei invingatori au decis sa o lase prada comunismului. In plus, Romania a continuat sa aduca beneficii Europei chiar si sub regimul Ceausescu, mentinand frontierele inviolabile si intarziind cu decenii actualele migratii, pe care, in democratia actuala, ar fi o iluzie sa ne imaginam ca le putem stopa.

De-a lungul secolelor, atat tentativele de asimilare fortata, cat si experimentarea unor solutii finale criminale au fost numeroase: incepand cu aceea cand unele state europene, intre care si iluminatul Imperiu Austro-Ungar, planuiau sa le ia tiganilor copiii, stabilind indepartarea lor de parinti si inserarea in familii traditionale - faima legata de furtul copiilor a ramas o prejudecata legata de romi - si pana la politica criminala a lui Hitler, care a trimis sute de mii de nomazi in lagarele de exterminare, eveniment care ar trebui evocat mereu pentru a reaminti lumii acest teribil holocaust.

Europa a creat un spatiu unic de libertate, securitate, justitie, dar care mai are nevoie de solidaritate, de foarte multa solidaritate pentru a putea solutiona problemele tiganilor, fara sa piarda din vedere ca si ei sunt cetateni ai Europei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.