DIICOT a finalizat ancheta in dosarul privind fuga sirianului Hayssam Omar, trimis in judecata si condamnat pentru terorism in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani, dupa ce au refacut intregul traseu al deplasarii omului de afaceri spre iesirea din tara.

In dosar sunt inculpati doi dintre fratii lui Hayssam, Muckles Omar si Mahmoud, si armatorul navei Imam T, Mustafa Tartoussi , cu care anchetatorii au date ca ar fi fugit din tara omul de afaceri sirian imediat dupa eliberarea sa. Inculpatii au fost citati la Parchetul General pentru a le fi prezentat materialul de urmarire penala.

Din probele acuzarii a rezultat ca, in dimineata zilei de 30 iunie 2006, Hayssam Omar ar fi plecat din Portul Constanta catre Alexandria in Egipt si de aici la Tartous, in Siria. Calatoria ar fi fost efectuata cu nava Imam T aflata sub pavilion nord-coreean, al carui armator era Mustafa Tartoussi. Mai mult chiar, anchetatorii au vrut sa demonstreze prezenta sirianului la bordul lui Imam T si prin compararea ADN-ului lui Hayssam cu cel gasit pe niste betisoare de urechi si pe un bandaj de la infirmeria vaporului, informeaza NewsIn.