Dosarul deschis de Tulus si Morar ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, si fostului ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, este construit pe un imens fals prin omisiune

Solicitarea de avizare a inceperii urmaririi penale a ministrului Justitiei Tudor Chiuariu si a fostului ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy, adresata de catre Directia Nationala Anticoruptie Presedintiei Romaniei in luna septembrie este construita pe baza unui grosolan fals prin omisiune.
Concret, DNA a lansat in presa in septembrie a.c. informatia ca ii cerceteaza pe cei doi demnitari pentru "imprejurarile emiterii HG nr. 377/2007" privind un imobil al CN Posta Romana SA situat in Calea Victoriei 133 - 135, cu precizarea ca respectivii sunt vizati "pentru savarsirea infractiunii asimilate de coruptie, si anume abuz in serviciu contra intereselor publice avand ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul". Este vorba de terenul de peste 8000 m.p. cu fosta cladire P+8 din Calea Victoriei 133, pe care Posta Romana - in 2005 - l-a avut ca aport la capitalul social al firmei SC Impost Development SA, in cadrul unei asocieri cu firma Procema SA a omului de afaceri Sorin Creteanu. Asocierea in care Posta Romana detine 40% din actiuni, respectiv din valoarea investitiei care se va face pe terenul ei - o constructie mamut P+10, evaluata la peste 88 milioane de euro, pe care Procema SA (care detine 60%) o va realiza pe terenul din Calea Victoriei cu fonduri atrase si din surse proprii. In prezent, vechea cladire care era parasita de ani de zile din cauza faptului ca risca sa se prabuseasca a fost demolata, fiind demarate lucrarile la noua constructie.

Hotararea ignorata

Revenind la Chiuariu si Nagy, amintim ca cei doi au fost acuzati de DNA ca prin avizarea notei de fundamentare care a stat la baza emiterii HG nr. 377/2007 (semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrii Varujan Vosganian si Zsolt Nagy) ar fi determinat trecerea ilegala a imobilului din proprietatea publica a statului (domeniul public) in cel privat al statului. Acesta fiind motivul pentru care s-a cerut Presedintiei avizarea inceperii urmaririi penale.

Numai ca atat in comunicatul de presa, cat si in cererea de avizare a urmaririi penale adresate lui Traian Basescu, DNA nu a facut vorbire decat de despre HG nr. 550/1996 (in care se mentioneaza ca imobilul din Calea Victoriei este "proprietate publica a statului", care se transmite din administrarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, in administrarea Regiei Autonome Posta Romana), si despre HG nr. 1034/2001, care modifica prima hotarare de guvern din 1996, inlocuind denumirea "Regia Autonoma Posta Romana" cu "Compania Nationala Posta Romana SA", ca urmare a reorganizarii acestei institutii.
Procurorii DNA - si aici s-a facut marele fals prin omisiune - n-au mentionat si existenta HG nr. 371/1998, privind infiintarea Companiei Nationale Posta Romana SA, prin reorganizarea Regiei Autonome Posta Romana. In acest act normativ se prevede negru pe alb: "La data reorganizarii, Regia Autonoma Posta Romana nu are in administrare bunuri din domeniul public al statului" (...) "Posta Romana, la data infiintarii este proprietara tuturor imobilelor aflate in patrimoniul Regiei Autonome Posta Romana". Acest text de lege, daca ar fi fost luat in calcul de procurorii DNA, solicitarea de incepere a urmarii penale nu si-ar mai fi avut nici un fundament, deoarece devenea limpede ca imobilul nu era bun inalienabil al statului, interzis la instrainare, ci un activ al unei societati pe actiuni cu capital de stat. Societate a carei conducere putea dispune de folosirea bunului conform intereselor sale economice. Proprietatea de stat poate fi de doua feluri: publica (domeniu public inalienabil) si privata (specifica societatilor cu capital de stat). De ce au ascuns procurorii DNA aceasta hotarare de Guvern care le arunca in aer tot esafodajul pentru acuzarea celor doi ministri? De ce au ascuns-o si nu i-au dat nici o valoare probanta? Iata o noua demonstratie a faptului ca DNA face politie politica, deschizand dosare penale fara suport, la comanda. Faptul e cu atat mai grav, cu cat in cazul de fata este vorba de un ministru al Justitiei in functie, care ceruse revocarea din functie a conducerii DNA.

Acte trecute cu vederea

Dar existau si alte documente care demonstrau ca imobilul nu era un domeniu public al statului, ci unul privat. Acte ignorate de procurorii DNA. Este vorba de certificatul de atestare a dreptului de proprietate Seria M12 nr. 0450 din 1 martie 2003 emis de fostul ministru al Comunicatiilor, Dan Nica, in favoarea CN Posta Romana SA, pentru terenul de 8218 m.p. din Victoriei.

Dar si de incheierea nr. 3736 din 3 aprilie 2002 a Judecatoriei Sector1, care a inscris imobilul in cartea funciara (intabulat) ca proprietate a CN Posta Romana SA. Pe de alta parte, mai exista si un Ordin al Secretariatului General al Guvernului din 8 octombrie 1990 (anterior hotararii din 1996 invocata de procurori) care mentiona ca imobilul s-a transmis in administrarea Primariei Bucuresti si era destinat "pentru a fi inchiriat agentilor economici", fapt ce dovedeste ca nu era un domeniu public, ci o proprietate privata a statului de care dispunea Posta Romana SA, societate pe actiuni cu capital de stat, guvernata de Legea societatilor comerciale. In fapt, HG nr. 550/1996 ("proba" procurorilor) a fost ea insasi rezultatul unei vadite erori materiale. Recunoscuta chiar de fostul regim PSD, care a emis HG 1034/2001, semnata de ex-premierul Adrian Nastase, prin care s-a corectat o greseala monumentala. Si anume, in HG nr. 550/1996 imobilul din Victoriei a fost trecut in administrarea Postei Romane cu o suprafata de 12.918 m.p. Care ingloba eronat si cunoscuta "Casa Vernescu" (casa Uniunii Scriitorilor) cu terenul aferent acesteia. Astfel, prin hotararea din 2001, suprafata imobilului din Victoriei 133 a fost redusa la doar 8200 m.p. Cea de-a doua eroare a HG 550/1996, care a scapat fostei guvernari PSD, este sintagma "imobilul proprietate publica a statului". Care a fost inlocuita cu sintagma "imobilul proprietate a statului" prin HG nr. 377/2007 a carei nota de fundamnetare a fost semnata de ministrii Chiuariu si Nagy si care nu putea naste nici un abuz in serviciu cu folos pentru altul - cum au acuzat procurorii DNA - cata vreme asocierea blamata de DNA, dintre Posta Romana si Procema SA, a fost perfectata in 2005, deci cu doi ani inainte de emiterea HG 377/2007. Iar o lege, o stie oricine, nu poate fi aplicata retroactiv. Iata asadar pe ce scorneli a iscat DNA un imens scandal national, afectand imaginea, si asa extrem de sifonata a Justitiei Romane, prin compromiterea capului ei - ministrul Justitiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.