Prodi si Tariceanu au adresat o scrisoare Comisiei Europene in care cer sprijin, inclusiv financiar, pentru integrarea sociala a minoritatilor nationale din Italia, in special a romilor

Problema cetatenilor romani din Italia a fost unul dintre subiectele discutate, ieri, de premierul Calin Popescu Tariceanu cu Papa Benedict al XVI-lea, Suveranul Pontif."Un intreg popor nu poate fi etichetat dupa fapta unui individ", i-a spus Suveranul Pontif premierului Tariceanu.

"Grup de lucru" romano-italian pentru romi

Premierii Tariceanu si Prodi au transmis ieri, de la Roma, conducerii UE o scrisoare comuna in care solicita sprijin, inclusiv financiar, pentru integrarea sociala a cetatenilor romani din Italia, in special a celor de origine roma, si au convenit constituirea unui grup comun de lucru pe problematica romilor. Grupul de lucru va fi format din reprezentanti ai ministerelor Muncii, Internelor si Educatiei din cele doua tari si va trebui sa gaseasca solutii eficiente pentru integrarea sociala a romilor. In scrisoarea semnata si adresata presedintelui Comisiei Europene de catre premierii roman si italian se solicita sprijinul UE pentru integrarea sociala a minoritatilor nationale de pe teritoriul Italiei, in principal a cetatenilor romani de origine roma.

Basescu suparat pe Veltroni

Presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu acordat cotidianului Il Messaggero, ca "escaladarea infractionalitatii (romanesti) din Italia nu a inceput in urma cu zece luni, ci cu mult inainte" subliniind ca Romania si Italia raman tari prietene, in pofida crizei din ultimele zile. "Anul acesta m-am intalnit cu primarul Romei, Veltroni, si i-am explicat pe larg si in profunzime cum stau lucrurile: noi, la Bucuresti, am indepartat taberele de romi", a adaugat seful statului, potrivit cotidianului Il Messaggero. "Ambele Guverne, cel roman si cel italian, trebuie sa gaseasca solutii care trebuie orientate in doua directii: orice cetatean trebuie sa respecte legea italiana cand munceste pe teritoriul italian, iar nici un cetatean nu poate fi abuzat. Asta-i tot", a mai spus Basescu ieri in timpul vizitei sale oficiale din Norvegia. Seful statului a raspuns ca Romania nu are nimic de imbunatatit in relatiile traditionale pe care le are cu Italia. "Probabil ca stiti ca avem 2000 de ani de relatii traditionale. Chiar si numele meu este acelasi cu cel al imparatului care a ocupat Dacia", a spus Basescu.

APCR condamna "vanatoarea de vrajitoare" din Italia

Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (PACE), Rene van der Linden, a apreciat ieri ca arestarea unui suspect roman in Italia nu trebuie sa declanseze o "vanatoare de vrajitoare " si a reamintit ca Italia a ratificat documente internationale care interzic explicit expulzarile colective. Rene van der Linden a facut un apel la calm si a cerut Guvernului italian sa dea un raspuns echilibrat dupa masurile impotriva imigrantilor romani, inclusiv a romilor romani care traiesc in Italia. "Arestarea unui suspect roman in aceasta crima nu trebuie, totusi, sa duca la o vanatoare de vrajitoare a romanilor", a adaugat el. Van der Linden a invocat articolul 4 al Protocolului nr. 4 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, ratificata de Italia, care interzice in mod explicit expulzarile colective de cetateni straini.

Avocatii italieni contesta Decretul

Presedintele asociatiei avocatilor italieni de drept penal, Oreste Dominioni, a semnalat, intr-o scrisoare adresata comisiei pentru Afaceri Constitutionale a Senatului italian, "patru puncte de neconstitutionalitate" a decretului-lege de expulzare a cetatenilor UE din motive de siguranta publica.

Textul decretului-lege adoptat miercurea trecuta, in sedinta extraordinara, de Guvernul de la Roma, a intrat de ieri in dezbaterea comisiei pentru Afaceri Constitutionale a Senatului italian. In scrisoarea adresata comisiei, presedintele Uniunii Camerelor Penale Italiene (UCPI) semnaleaza caracterul generic al "motivelor imperative de siguranta publica" si caracterul discretionar - mergand pana la limitele arbitrariului - al prevederilor actului normativ; "relevanta comportamentului persoanei vizate" de decret; "lipsa oricarei asistente juridice, in ipoteza unei expulzari imediate", care confera autoritatilor de siguranta publica o putere de limitare a libertatii personale (insotirea pana la frontiera) si "atribuirea nejustificata a competentelor penale judecatorului de pace", care este o institutie menita sa medieze conflictele dintre persoane private, nu controversele dintre autoritatile publice si persoane private. (D.E)

Momeli fiscale

Romanii care sunt plecati la munca in strainatate ar putea beneficia de o serie de facilitati fiscale daca se intorc in Romania. In acest sens, Guvernul lucreaza la elaborarea unei strategii pentru aducerea acasa a romanilor plecati la munca in strainatate.

Printre facilitatile ce ar putea fi propuse sunt scutirea de la plata impozitului pe venit, de la plata contributiilor sociale pe o anumita perioada sau o reducere a contributiei pentru fondul de somaj. "Ne gandim, in egala masura, sa acordam prime de instalare sau sa suportam cheltuielile de transport. Aceste facilitati vizeaza persoanele care au lucrat cel putin un an sau doi si care se intorc in Romania. Se pot acorda facilitati si pentru construirea unei firme sau pentru deschiderea unei afaceri proprii, scutiri de impozite si taxe", a mai spus Paul Pacuraru, citat de Mediafax. Totodata, demnitarul a atras atentia ca daca problema deficitului de munca nu va fi rezolvata, exista riscul blocarii dezvoltarii economice. "Peste trei ani, daca nu avem politici publice precise, Romania se va confrunta cu un deficit foarte mare de forta de munca, care vine din criza demografica.

Incepand cu anul 2010 nu va mai avea cine sa intre pe piata fortei de munca, pentru ca generatiile sunt din ce in ce mai mici si atunci problema nu va fi din cauza ca ti-au plecat prea multi, ci pentru ca nu mai ai pe cine sa angajezi din noile generatii", a atentionat


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.