Organizatiile patronale cer Executivului sa nu renunte la reducerea CAS la presiunea sindicatelor. Acestea, la randul lor, ameninta cu greva generala daca nu creste mai substantial salariul minim

Doua importante organizatii patronale cer Guvernului sa nu cedeze cererilor sindicatelor de a se renunta la reducerea fiscalitatii aplicate fortei de munca. Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR) si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) solicita Executivului sa-si mentina angajamentul de a reduce contributiile fiscale aplicate salariilor cu 6% in 2008 aceasta fiind una dintre putinele masuri ce pot sa mentina atractivitatea Romaniei pentru investitii.

CNPR considera ca propunerea sindicala de a se utiliza aceasta sursa financiara pentru a permite aprobarea la nivelul Guvernului a unui salariu minim pentru sectorul bugetar la nivelul celui acceptat pentru sectorul productiv, nu este justificata de situatia economica a Romaniei si constituie o presiune inutila si paguboasa pentru sectorul privat. De asemenea, AOAR apreciaza ca solutia gasita de sindicalisti pentru a asigura resursele financiare necesare satisfacerii cerintelor privind salariul minim pe economie pentru anul 2008, pentru sectorul bugetar este nejustificata deoarece ritmul economic este stationar iar deficitul comercial creste alarmant.

Aceste declaratii ale patronatelor vin pe fondul negocierilor dure intre sindicalisti si patronate pe tema salariului minim brut pentru 2008 ce urmeaza a fi stabilit de Guvern.

Sindicatele ameninta

In timpul negocierile desfasurate la Ministerul Muncii, sindicalistii au considerat de neacceptat oferta patronatelor de 480 de lei pentru salariul minim amenintand ca se poate ajunge la greva generala daca Guvernul nu va decide modificarea salariului minim garantat. De asemenea sindicatele au considerat ca oferta patronatelor este neinteresanta si dezonoranta. Vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a apreciat ca suma de 480 de lei este mult sub nivelul pe care sindicatele il pot accepta, avand in vedere ca prima propunere a reprezentantilor salariatilor a fost de 700 de lei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.