Partidele politice se lupta sa-si supuna Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANRCTI), care face regulile pe o piata de cinci miliarde de euro, desi Comisia Europeana cere independenta politica a institutiei.

Romania ar putea fi amendata de Comisia Europeana pentru ca a incalcat Tratatul comunitar prin lipsa de independenta politica a Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). Amenda este de doar citeva milioane de euro, insa Romania poate lua o bila neagra pentru ca proiectul de act normativ prin care s-a incercat trecerea ANRCTI sub control parlamentar nu este in regula.

Ion Smeeianu, fostul presedinte al Autoritatii impus de PSD, a fost demis de Tariceanu in momentul venirii la putere a Aliantei D.A., a dat in judecata statul roman, pe care l-a acuzat ca l-a demis ilegal, si a cistigat, urmind sa fie repus in functie. Guvernul a schimbat insa numele ANRCTI si a reorganizat Autoritatea, astfel incit institutia a carei presedintie fusese cistigata de Smeeianu nu mai exista. Multa lume s-a intrebat care este miza acestui razboi, numit la vremea respectiva unul politic si al orgoliilor. Adevarul este insa unul mai simplu: cine controleaza ANRCTI face regulile dupa care functioneaza o piata ajunsa, in acest an, la peste cinci miliarde de euro.

In prezent, ANRCTI se afla, in continuare, in subordinea Guvernului, care este insa si actionar la Romtelecom si la Societatea Nationala de Radiocomunicatii, doua dintre companiile pentru care ANRCTI stabileste regulile pe piata. Comisia Europeana a cerut ca institutia sa fie independenta politic, fiind nemultumita de aceasta problema inca de pe vremea guvernarii PSD. Un proiect de lege adoptat recent de Camera Deputatilor a intentionat sa treaca Autoritatea sub controlul acesteia, insa presedintele Basescu a trimis proiectul inapoi, pentru ca doreste ca ANRCTI sa se afle sub controlul ambelor Camere, si nu doar al Camerei Deputatilor. Varujan Pambuccian, seful Comisiei IT&C din Camera Deputatilor, spune insa ca argumentul pentru care s-a vrut trecerea ANRCTI sub controlul deputatilor este faptul ca in Senat nu exista o comisie de specialitate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.