Fostul presedinte interimar al Consiliului National Secuiesc (CNS) Miercurea-Ciuc, Csibi Barna, vrea sa infiinteze Garda Secuiasca, organizatie similara Garzii Maghiare

Csibi Barna a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ca in urma cu citeva zile a dat un anunt in cotidianul de limba maghiara “Csiki Hirlap”, prin care anunta ca este in cautarea a inca doua persoane impreuna cu care sa poata infiinta legal o asociatie menita sa puna bazele Garzii Secuiesti, cu statut autonom, dar care sa devina un partener al Garzii Maghiare. “Am spus-o si reporterului de la cotidianul de limba maghiara si imi asum afirmatiile potrivit carora consider ca infiintarea Garzii Maghiare este o idee minunata, imi plac scopul definit de ei si ideea de garda in sine. Ei spun ca pe linga multa vorbarie este nevoie si de multa sinceritate. Nu pot sa nu observ ca nu numai in Ungaria este nevoie de sinceritate, ci si la noi”, a afirmat Csibi Barna.

Potrivit sursei citate, Garda Secuiasca ar urma sa fie constituita dupa modelul celei maghiare, de la care va “imprumuta”, printre altele, juramintul si uniforma, pe care le va adapta la specificul secuiesc. “Am prelua si salutul lor: 'Sa dea Domnul viitor mai frumos!>>, precum si steagurile arpadiene cu dungi albe si rosii. In cazul nostru, are prioritate lupta pentru a constientiza in rindul populatiei apartenenta la secuime. Stiu ca exista UDMR, CNS si alte asociatii ale maghiarilor din Romania, dar nici una nu face nimic. Garda Secuiasca ar trai si ar munci pentru natie, pentru popor”, a explicat Csibi Barna.

El a mai spus ca Garda Secuiasca ar mai putea derula activitati de genul: restaurarea mormintelor eroilor maghiari sau donare de singe, spre exemplu. Csibi este ferm convins ca, daca se va ocupa in mod onest de organizarea acestei asociatii, nici romanii si nici autoritatile nu-i vor privi initiativa cu reticenta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.