Apa Marii Negre a devenit rosie, in zona Portului Turistic Tomis si a statiunii Mamaia, ca urmare a inmultirii unei specii de alge, informeaza NewsIn.

Fenomenul a fost observat de mai multi localnici si pescari, care au constatat culoarea rosiatica a marii dar si faptul ca emana un miros ciudat. Specialistii in biologie marina spun ca este vorba de un fenomen de inflorire algala care a fost observat si in toamna anului trecut si care a disparut dupa o saptamana.

Directorul Oceanic Club Constanta, Razvan Popescu a declarat astazi, ca fenomenul a fost provocat cel mai probabil de un puternic curent de ridicare a apelor de adancime care contin nutrienti si care a favorizat dezvoltarea acestor alge, dar deocamdata nu se cunoaste specia dominanta. Specialistii de la Institutul de Cercetari Marine "Grigore Antipa" Constanta, spun ca inrosirea marii nu este un fenomen periculos, insa poate duce la mortalitate piscicola sau a altor organisme marine.

Directorul institutiei, Simion Nicolaev, spune ca fenomenul apare in perioadele linistite ale marii cand se produce inflorirea algala, iar culoarea este provocata de specia algei care predomina. Acestea se depun pe fundul marii, iar curentul de adancime il aduce la suprafata sau la mal si incepe sa prinda miros. Simion Nicolaev precizeaza ca frecventa infloririi algale este legata de existenta unui surplus de saruri de azot si fosfor in apa marii care este o forma de poluare a Marii Negre.

Cercetatorii au mai semnalat astfel de fenomene si in anii trecuti in zona statiunii Mamaia si spun ca se mai pot repeta. Specialistii estimeaza ca marea va ramane rosie cel mult o saptamana, pana va reveni la culoarea normala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.