Comisia comuna pentru statutul deputatilor si senatorilor va elabora procedurile intrene, prin care vor reglementa accesul dobandit prin legea Canacheu la informatiile clasificate, a decis, astazi, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

Cum legea prin care parlamentarii au dobandit acces la informatii clasificate fara certificat ORNISS a fost promulgata, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a stabilit ca normele si procedurile ce vor reglementa aceasta chestiune vor fi elaborate de catre Comisia comuna pentru statutul deputatilor si senatorilor, informeaza NewsIn.

Secretarul Camerei, Ioan Munteanu, a precizat ca aceasta lege nu va da acces parlamentarilor si la informatiile clasificate NATO si UE. "S-a cam fortat cu aceste informatii", a mai comentat el, spunand ca nimeni nu i-a impiedicat pe parlamnetari sa aplice pentru certificatul ORNISS.

Presedintele Traian Basescu a promulgat, la sfarsitul lunii septembrie, legea care da dreptul presedintelui, premierului, ministrilor si parlamentarilor sa aiba acces la informatii clasificate fara certificat ORNISS. Basescu a promulgat actul normativ dupa ce Parlamentul a respins cererea de reexaminare formulata de seful statului, pe atunci interimarul Nicolae Vacaroiu.

Desi Administratia Prezidentiala Vacaroiu argumentase, in cererea de reexaminare, ca legea da nastere unor vulnerabilitati importante in sistemul protectiei informatiilor clasificate si nu mai respecta reglementarile NATO si ale UE, majoritatea parlamentarilor nu au fost de aceeasi opinie.

Astfel, deputatii au optat pentru pastrarea formei Senatului in asa fel incat parlamentarii vor putea sa aiba acces la informatiile clasificate, fara a mai fi supusi procedurilor de verificare a Oficiului Registrului National pentru Informatii Secrete de Stat. In favoarea legii Canacheu s-au declarat 123 de deputati (PSD, PD, PC, o parte a UDMR si a PRM), in vreme ce de acord cu Nicolae Vacaroiu s-au aratat doar 55 de parlamentari (PNL, o parte a UDMR si a PRM)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.