Proiectul de modificare a legii privind regimul armelor si munitiilor, initiat de ministrul internelor si reformei administrative, Cristian David, va fi dezbatut astazi in sedinta de Guvern

Desi, prin „liberul” la arme dat in 2005 prin modificarea legii, autoritatile au dat unda verde la pistoale pentru oricine, au trebuit sa treaca mai bine de doi ani pentru ca sa-si dea seama ca au transformat Romania intr-un „est salbatic”.

Ministerul Internelor si Reformei Administrative a finalizat proiectul de modificare a Legii 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor. La finalul lunii august, ministrul Cristian David a solicitat reprezentantilor Departamentului Ordine si Siguranta Publica din MIRA modificarea in regim de urgenta a Legii 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor, in sensul inaspririi conditiilor pentru obtinerea si utilizarea armelor neletale. „Acest proiect va fi supus dezbaterii in sedinta de Guvern de astazi”, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Interne.
Initiativa a avut la baza o statistica ingrijoratoare, conform careia, numai in ace
st an, au fost inregistrate peste 50 de agresiuni in care fie s-a folosit acest tip de arme, fie armele au fost utilizate pentru intimidare. Propunerea MIRA incrimineaza ca infractiune uzul de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept, pedeapsa fiind inchisoare de la 6 luni la 3 ani, in conditiile in care legea actuala sanctioneaza doar contraventional orice abatere.
De asemenea, daca pana in prezent aceste arme puteau fi obtinute de orice persoana cu varsta de 18 ani fara alte conditii suplimentare, in afara de o notificare a politiei asupra intentiei de cumparare, noua lege prevede necesitatea lipsei antecedentelor penale.

Limitare la munitie

Mai mult, pentru achizitionarea unor arme neletale se va urma procedura autorizarii in vederea procurarii, iar pentru detinere, port si folosire, procedura emiterii permisului de arma. Procedura autorizarii include lipsa antecedentelor penale, aviz psihologic si lipsa unor situatii care sa fi determinat revocarea sau anularea dreptului de port si folosire a armelor neletale, in ultimii 5 ani. Proiectul legislativ al MIRA limiteaza, de asemenea, dreptul de procurare a munitiei pentru armele scurte, cu proiectile de cauciuc, la 100 de bucati si instituie conditii de pastrare si detinere a acestor arme, asemanatoare celor de foc, astfel incat sa nu se permita accesul la ele al persoanelor neautorizate.
Initiativa legislativa prevede o perioada de timp de 1 an de la data intrarii in vigoare, pentru obtinerea permisului de arma si inscrierea armei in acest document, ramanånd valabil termenul de 5 zile (prevazut si de legea veche) pentru obtinerii unui certificat de detinator. In evidentele Politiei sunt inregistrati peste 39.000 de detinatori de arme neletale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.