Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) incepe verificarea candidatilor desemnati de partide pentru alegerile europarlamentare. Colegiul a cerut deja Biroului Electoral Central listele validate cu toti cei inscrisi in competitia pentru Parlamentul European, urmand ca pana la data scrutinului, CNSAS sa verifice trecutul din perioada comunista al candidatilor.

Pe de alta parte, formatiunile politice au sustinut ca nu exista riscul acordarii unor verdicte de politie politica, majoritatea celor trecuti pe liste fiind fie prea tineri, fie parlamentari verificati deja de CNSAS.
Colegiul CNSAS a solicitat Biroului Electoral Central listele pe care se afla candidatii propusi de partidele politice pentru europarlamentare inca de la sedinta de saptamana trecuta. "Prioritatea numarul unu a Colegiului o reprezinta acum verificarea candidatilor pentru Parlamentul European", ne-a declarat Corneliu Turianu, membru in Colegiu. Potrivit acestuia, CNSAS trebuie sa dea verdicte pentru toate persoanele pe care partidele politice le-au inscris pe listele pentru europarlamentare pana la 25 noiembrie. Asta desi candidatii pentru Parlamentul European nu se afla printre categoriile de persoane incluse in legea de functionare a CNSAS. In legea privind organizarea si functionarea alegerilor pentru PE se face trimitere la legea-cadru a alegerilor parlamentare si, de aici, Colegiul preia aceleasi sarcini ca si pentru deputatii si senatorii din Parlamentul Romaniei, a explicat Turianu cadrul legal al solicitarii CNSAS.
Miza
Verdictul dat de CNSAS pentru un candidat la alegerile europene va fi comparat cu declaratia acestuia, facuta pe propria raspundere, odata cu inscrierea la BEC. Desi initiatorul legii CNSAS, Constantin Ticu Dumitrescu, a avertizat ca pe liste vor putea aparea foarte usor nume care se regasesc in structurile si retelele fostei Securitati, partidele politice s-au declarat linistite. Deocamdata, singurul candidat care a recunoscut ca a fost ofiter al Directiei de Informatii Externe - Daniel Daianu, al doilea pe lista PNL - a primit verdict favorabil.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.