Traian Basescu, cel care s-a autointitulat presedinte-jucator, a fost la un pas sa transforme Piata Universitatii intr-o scena de razboi intre simpatizantii si contestatarii sai

Presedintele Traian Basescu a fost prezent sambata seara in Piata Universitatii unde trebuia sa isi prezinte raportul. Venirea sefului statului la "kilometrul 0" a fost insa contestata de catre fostul presedinte Emil Constantinescu care, cu ajutorul liderilor PNTCD, a organizat o contramanifestatie. Desi nu au existat incidente, lucrurile au fost la un pas sa degenereze si sa se transforme intr-o confruntare intre simpatizantii lui Traian Basescu si tabara care ii contesta prezenta acestuia la Universitate. Grav este faptul ca situatia putea sa ia o turnura regretabila chiar din cauza presedintelui, care a incitat la demolarea gardurilor dintre cele doua tabere.

Piata Universitatii a fost sambata, impartita intre doi presedinti, fost si actual: Emil Constantinescu si Traian Basescu. La confruntarea dintre cele doua tabere si-au adus contributia membri si simpatizanti ai PNTCD si ai Actunii Populare pe de o parte (la fantana de la Arhitectura) si cei ai PD pe de alta parte (in fata Teatrului National). Evenimentul s-a desfasurat fara incidente majore, dar lucrurile ar fi putut lua o turnura tragica tocmai din cauza presedintelui. Traian Basescu a comis un act total iresponsabil, cerand fortelor de ordine sa dea la o parte gardurile care desparteau cele doua tabere si sa ii lase pe contestatarii sai sa se alature celor care il sustineau. "Dati gardurile la o parte! Romanii trebuie sa fie impreuna. Rog fortele de ordine sa dea gardurile la o parte, sa-i lase pe romanii de la Arhitectura (n.r. - locul in care se aflau contra-manifestantii) sa vina aici. Trebuie sa incetam sa mai fim despartiti unii de altii. Ne-a despartit suficient istoria si a pus un Prut intre noi. Va rog dragi domni cu steaguri galbene veniti aici intre romani", a cerut presedintele in aplauzele frenetice ale simpatizantilor sai.

Solicitarea sefului statului a fost una cat se poate de iresponsabila si, mai grav, ea incalca flagrant legea care prevede ca participantilor la anumite manifestatii, inclusiv de genul celor de sambata, trebuie sa li se asigure protectia. Piata Universitatii s-ar fi putut transforma intr-o scena de razboi intre cele doua tabere in cazul in care gardurile ar fi fost inlaturate. Mai ales ca situatia era extrem de tensionata cu mult timp inainte de sosirea presedintelui. Astfel, inca de la ora 16.00, intre cele doua tabere a izbucnit un conflict verbal care i-a determinat pe jandarmi sa interzica trecerea manifestantilor dintr-o parte in alta a Pietei Universitatii.

De asemenea, daca gardurile ar fi fost date la o parte, zeci de oameni ar fi putut fi raniti in cazul in care ar fi invadat carosabilul pentru a traversa strada. Asta intrucat circulatia in zona nu a fost oprita. Intr-o asemenea situatie, principalii vinovati ar fi fost fortele de ordine, dar mai ales seful statului. Trasa la raspundere ar fi fost insa doar Jandarmeria.

Dupa dorinta contestatarilor

Grav este si faptul ca jandarmii au dat curs intr-o oarecare masura apelului presedintelui. Lucru recunoscut chiar de catre purtatorul de cuvant al Jandarmeriei. Sublocotenentul Marius Militaru ne-a declarat ca jandarmii i-au intrebat pe contestatarii lui Traian Basescu daca doresc sa se alature chemarilor sefului statului, dar acestia "au refuzat categoric". Ce nu a spus sublocotenentul este ce s-ar fi intamplat in cazul in care acestia acceptau sa se alature simpatizantilor presedintelui. Cel mai probabil, intre cele doua parti ar fi izbucnit un conflict pentru aplanarea caruia ar fi fost nevoie de interventia in forta a jandarmilor. Caz in care ar fi trebuit sa intervina si Serviciul de Paza si Protectie pentru a-i asigura integritatea sefului statului. Care nu a fost pusa in pericol pe perioada manifestatiei, asa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant SPP, Bogdan Onea. "SPP se ocupa exclusiv de protectia demnitarilor. Din acest punct de vedere, securitatea demnitarului (Traian Basescu - n.r.) a fost la cote maxime si nu a existat un pericol pe durata manifestatiei", a spus acesta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.