Dupa principiul “pestele de la cap se impute”, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, continua atacurile la adresa Directiei Nationale Anticoruptie si a presedintelui Traian Basescu. Si asta, fara sa-si aleaga prea mult cuvintele…

In cadrul unei conferinte internationale privind statutul procurorului, Chiuariu a declarat ca influenta politica asupra procurorilor vine mai degraba dinspre presedintele Romaniei, decat dinspre ministrul Justitiei, informeaza A.M.Press. “De cele mai multe ori, cel de-al doilea este un interpus al primului. Cazurile Iliescu-Stanoiu si Basescu-Macovei mi se apar elocvente in acest sens” a completat Chiuariu. Coborand apoi pe scara ierarhica, ministrul a invocat recentul Raport al Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind activitatea DNA. “S-a vorbit despre distribuirea aleatorie a cazurilor, dar controlul Inspectiei Judiciare ne arata ca acest principiu a ramas la DNA o simpla vorba goala. Dosarele sunt distribuite dupa bunul plac al procurorilor sefi, desi ni s-a vorbit despre principiul continuitatii, cu alte cuvinte de imposibilitatea ca un anumit dosar sa fie luat unui procuror si dat altuia. In realitate, asistam la un adevarat ping-pong cu dosare la DNA, luate si date fara respectarea prevederilor legale”, a spus pe sleau Chiuariu. De asemenea, ministrul Justitiei a invocat si “adevarata harta a simpatiilor politice de la DNA” desenata tot de raportul CSM, explicand ca ”cineva incearca sa imparta clasa politica in buni si rai, in functie de anchetele declansate de DNA”. Tot sambata, cu ocazia zilei Baroului Bucuresti, ministrul Chiuariu a fost pe placul avocatilor si a continuat atacurile la adresa procurorilor. “Noi traim paradoxul anului 2007, cand fostii comunisti ne dau lectii despre guvernare si fostii procurori ceausisti ne dau lectii despre cum ar trebui reformata justitie. Lucrurile astea trebuie sa inceteze. Justitia nu poate fi reformata de fosti procurori comunisti”, a declarat Tudor Chiuariu pentru A.M.Press.

Nicolaescu: “Procuratura si DNA functioneaza ca politie politica”

Ministrul Sanatatii si vicepresedinte al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Targu Mures, ca oricine poate sa fie amenintat in conditiile in care procuratura si DNA functioneaza ca politie politica, informeaza A.M.Press. „Personal nu ma simt amenintat, dar cat timp procuratura si DNA functioneaza ca politie politica, la comanda presedintelui Basesecu, oricare dintre noi poate sa fie amenintat”, a spus Nicolaescu. Acesta s-a aratat nemultumit de mesajul clar transmis inclusiv procurorilor DNA de catre seful statului, potrivit carora se poate continua luarea in vizor a ministrilor. „Aceste mesaje sunt imorale si necinstite si, in acelasi timp, de ingerinte in activitatea Justitiei, care nu e o noutate pentru nimeni. Lucram ca in anii 1950 cand te luau din pat, te arestau si apoi spuneau ca esti nevinovat”, a spus vicepresedintele PNL care a dat ca exemplu cazul fostului ministru al Apararii, Theodor Athanasiu, pe care l-au obligat sa demisioneze, desi ulterior procuratura l-a gasit nevinovat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.