Presedintele Traian Basescu a promulgat, ieri, legea care da dreptul demnitarilor sa aiba acces la informatii clasificate, fara certificatul Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat.

Seful statului a semnat, ieri, decretul de promulgare a legii care modifica un articol din legea protectiei informatiilor clasificate, astfel ca presedintele, premierul, ministrii si parlamentarii vor avea acces la informatii clasificate, fara certificat ORNISS, informeaza Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa.

Basescu a promulgat actul normativ dupa ce Parlamentul a respins cererea de reexaminare formulata de seful statului, pe atunci interimarul Nicolae Vacaroiu.

Desi Administratia Prezidentiala Vacaroiu argumentase, in cererea de reexaminare, ca legea da nastere unor vulnerabilitati importante in sistemul protectiei informatiilor clasificate si nu mai respecta reglementarile NATO si ale UE, majoritatea parlamentarilor nu au fost de aceeasi opinie.

Astfel, deputatii au optat pentru pastrarea textului legii in asa fel incat sa le permita parlamentarilor aiba acces la informatiile clasificate, fara a mai fi supusi procedurilor de verificare a Oficiului Registrului National pentru Informatii Secrete de Stat. In favoarea legii Canacheu s-au declarat 123 de deputati (PSD, PD, PC, o parte a UDMR si a PRM), in vreme ce de acord cu Nicolae Vacaroiu s-au aratat doar 55 de parlamentari (PNL, o parte a UDMR si a PRM), informeaza NewsIn.

Liberalii i-au reprosat lui Canacheu, in timpul dezbaterilor de saptamana trecuta, ca a initiat aceasta lege pentru ca, desi presedinte al Comisiei de aparare, nu are certificat ORNISS. Democratul a replicat ca informatiile vor fi date dupa niste reguli bine definite, respectand principiul "nevoii de a sti". Parlamentarii din comisia de cultura nu vor putea cere date despre sistemul energetic, a exemplificat el.Camera Deputatilor este camera decizionala in cazul acestei legi.

Procedura verificarii de catre ORNIIS a demnitarilor care doreau sa acceada la informatii secrete a fost introdusa in legislatura 2000-2004, odata cu legea ce reglementa regimul informatiilor clasificate, in acord cu standardele NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.