Ministrul de externe Adrian Cioroianu a explicat ieri, oficialilor americani, ca temerile Romaniei legate de Kosovo se refera la un precedent care s-ar crea pentru regiuni precum Transnistria si ca aceste ingrijorari nu privesc Transilvania

"Am insistat in mod apasat asupra faptului ca noi, cand vorbim despre necesitatea de a nu transforma Kosovo intr-un precedent, nu ne gandim la Transilvania, nu aceasta e ideea. Principala noastra preocupare o reprezinta felul in care o eventuala declarare unilaterala a independentei in Kosovo este cert ca ar avea-o in alte zone, precum Transnistria, care ne intereseaza direct, sau Bosnia-Hertegovina, unde liderul Republicii Srbska a declarat ca si ei ar putea face acelasi lucru, deci, la asta ne gandim, la conflictele inghetate. Nu Transilvania este preocuparea noastra", a declarat ieri seara, pentru NewsIn, Adrian Cioroianu.

Declaratia ministrului roman de externe survine dupa ce, cotidianul International Herald Tribune a speculat luni, faptul ca "este de asteptat ca Romania si Slovacia, care se tem ca etnicii maghiari din tarile lor vor dori o autonomie mai mare in cazul unui Kosovo independent, sa fie supuse unor presiuni puternice din partea Washingtonului pentru a accepta pozitia UE", aceea de a recunoaste o independenta a Kosovo eventual unilateral declarata.

Comentariile ziaristlor americani au facut astfel referire la declaratia Condoleezzei Rice, seful diplomatiei americane, prin care aceasta a incurajat membrele UE sa aiba o pozitie comuna in privinta recunoasterii independentei provinciei Kosovo.

"Cred ca Statele Unite si Europa vor trebui sa fie impreuna in privinta acestei teme", a declarat oficialul american. "Europenii stiu ca Balcanii sunt mult mai aproape de Europa decat de Statele Unite si, daca vor stabilitate in Balcani, vor trebui sa ia decizii dure si sa faca ceea ce trebuie", a explicat de asemenaea Rice.

Ministrul de externe a comentat afirmatiile lui Rice si a declarat faptul ca, "Nu-i niciun secret nici pozitia Statelor Unite. Condoleezza Rice a avut o declaratie destul de transanta in aceste zile. Nici pozitia Romaniei nu e niciun secret, americanii au inteles foarte bine si inteleg si ratiunile acestei pozitii", a adaugat ministrul de externe.

Adrian Cioroianu nu se indeparteaza astfel de pozitia declarat a Romaniei fata de provincia Kosovo, pe care a afisat- o cu doua saptamani in urma, la deschiderea reuniunii anuale a diplomatiei romane. Ministrul a declarat in deschiderea reuniunii ca „Romania nu a pus niciodata in periocol unitatea Uniunii Europene in privinta dosarului Kosovo, dar, ca si alte state din regiune, Romania are anumite particularitati in pozitia sa”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.