Cercetatorii romani vor picheta maine, sediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), nemultumiti de modul in care autoritatea privatizeaza institutele de cercetare, a declarat astazi, liderul sindical, Radu Minea.

Potrivit lui Minea, mai multi angajati ai unor institute de cercetare se vor strange in fata sediului AVAS, incepand cu ora 8.30 si vor protesta pana la ora 12.00. Principala lor nemultumire este modul de privatizare a unitatilor de cercetare. Presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare Proiectare din Romania (FSLCPR) a acuzat AVAS ca trece institutele de cercetare in contul unor datorii, dezvoltandu-se astfel o afacere cu terenurile acestora.

Sindicalistii mai sunt nemultumiti si de salariile foarte mici din cercetare. Ei considera ca prin Planul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare, instrument al guvernului in organizarea cercetarii, se urmareste de fapt, "distrugerea cercetarii romanesti", informeaza NewsIn.

Angajatii din institutele de cercetare au organizat mai multe actiuni de protest de la inceputul anului. Nemultumirile principale ale cercetatorilor sunt legate de privatizarea institutelor si sistarea activitatii acestora. Acestia protesteaza de asemenea din cauza faptului ca Guvernul aloca fonduri foarte putine domeniului cercetarii.

Liderul sindical Radu Minea a depus de asemenea mai multe memorandumuri si a trimis mai multe scrisori la Presedintie, la Guvern sau chiar la Uniunea Europeana, in care prezenta situatia cercetarii romanesti si cerea sa se ia masuri. Actiunea de maine are astfel, menirea de a trage atentia intr-un mod mult mai ferm asupra nemultumirilor cercetatorilor romani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.