Celebrul tenor a murit joi, la doua zile dupa ce ministrul italian al Culturii i-a oferit Premiul de Excelenta.

„Maestrul a luptat indelung contra cancerului pancreatic, boala care pina la urma l-a rapus. Pastrindu-si spiritul care i-a caracterizat atit viata, cit si munca, a ramas optimist pina in ultimele clipe ale vietii“, a declarat pentru Reuters fostul sau manager, Terri Robson.

Joi, in jurul orei 5 am, Luciano Pavarotti a incetat din viata, la casa lui din orasul nord-italian Modena, dupa ce, vreme indelungata, a trebuit sa infrunte numeroase probleme de sanatate. In vara anului trecut a suferit o interventie chirurgicala la New York, cauzata de cancerul pancreatic, in urma careia s-a retras la vila sa din apropierea Modenei, fiind nevoit sa-si amine toate aparitiile publice. Luna trecuta, starea sanatatii lui s-a agravat, fiind transportat la spitalul din orasul sau natal, de unde a fost externat pe 2 august, dupa doua saptamini de ingrijiri. Ultimele zile si le-a petrecut alaturi de familie si de prieteni. In afara bolii care i-a cauzat moartea, Pavarotti a avut numeroase alte probleme de sanatate, care l-au determinat ca in ultimii ani sa amine si sa anuleze numeroase concerte. Eforturile sustinute si problemele de silueta au dus la crize de sciatica, iar laringitele si racelile au stat la baza faptului ca, doar in 1989, tenorul si-a anulat 26 dintre cele 41 de aparitii programate in acel an la Opera Lirica din Chicago, motiv care l-a determinat pe directorul Operei sa-l declare persona non grata. De recitaluri aminate in ultimul ceas au avut parte Covent Garden si New York Metropolitan Opera House, lucru care i-a adus numeroase critici. In 2005, Luciano Pavarotti si-a inceput turneul de adio, care a fost la rindul sau intrerupt din cauza problemelor de sanatate. Ultima aparitie publica a tenorului a avut loc anul trecut, la Jocurile Olimpice de Iarna de la Torino, cind a interpretat faimoasa arie „Nessun Dorma“ a lui Puccini.

Cel care avea sa devina cel mai cunoscut interpret de muzica clasica de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial s-a nascut in 1935, la Modena. Mama sa lucra intr-o fabrica de tigarete, iar tatal sau, brutar de meserie, era totodata tenor amator, motiv pentru care Pavarotti s-a familiarizat inca din copilarie cu opera. La terminarea studiilor a ales cariera de profesor, in aceeasi perioada intilnind-o si pe viitoarea lui sotie, Auda. Dupa o scurta vreme in care a predat, a luat decizia care urma sa-l transforme intr-una dintre cele mai cunoscute figuri ale muzicii internationale, si anume sa devina cintaret de opera. Dupa ce a luat lectii de canto, in 1961 a venit un prim succes: premiul intii la un concurs international de interpretare desfasurat in orasul italian Reggio Emilia. Doi ani mai tirziu il interpreta la Amsterdam pe Edgardo din opera „Lucia di Lammermoor“ a lui Donizetti, tot atunci facindu-si debutul pe scena londoneza, la Covent Garden. Intilnirea si colaborarea sa cu soprana australiana Joan Sutherland si cu sotul acesteia, dirijorul Richard Bonynge, au marcat un alt punct important din traiectoria lui Pavarotti, care, alaturi de cei doi, a sustinut un turneu in Australia. Aparitia lui pe scena de la Scala di Milano, in 1965, in „La boheme“, sub bagheta lui Herbert von Karajan, a fost doar urmatoarea etapa fireasca din evolutia sa muzicala. La inceputul anilor '80, printre numeroase concerte, deja celebrul tenor a pus bazele unui concurs de interpretare in Philadelphia si, de asemenea, a revenit pentru un moment si la profesorat.

Tot in aceasta perioada, Pavarotti a inceput sa concerteze alaturi de alte doua nume importante: Placido Domingo si Jose Carreras, cei trei sustinind un recital legendar la Cupa Mondiala de fotbal din 1990. Albumul inregistrat de ei a intrat in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bine vindut album de muzica clasica al tuturor timpurilor. Anii '90 i-au adus lui Pavarotti si statutul de icon al culturii pop, dat fiind ca atunci si-a inceput colaborarile cu Sting, Elton John, Eric Clapton, Bono (U2) sau cu Bruce Springsteen, alaturi de care participa la concerte in scop caritabil, iar impreuna cu Michael Jackson si Paul McCartney a inregistrat un CD in onoarea printesei Diana. De curind, intr-o scrisoare publicata pe site-ul sau personal, Pavarotti a adaugat: „Sper sa ramin in memoria oamenilor ca un cintaret de opera sau ca reprezentant al unei forme de arta care si-a gasit expresia maxima in tara lui“.

La sfirsitul anilor '90, Pavarotti aparea pe prima pagina a ziarelor, de aceasta data pentru ca isi parasise sotia, impreuna cu care, in treizeci de ani de casnicie, a avut doua fiice. Locul acesteia a fost luat de tinara sa asistenta, Nicoletta Mantovani, care i-a devenit sotie in 2003 si alaturi de care a mai avut o fiica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.