NATO se asteapta ca Romania sa aiba capacitatea de a-si mentine trupele in teatrele de operatiuni, a declarat Jamie Shea, directorul de planificare politica al secretarului general al NATO. Oficialul a avertizat in acelasi timp asupra faptului ca rolul de lider regional presupune si costuri insemnate.

Organizarea Summit-ului NATO la Bucuresti in 2008 este o recunoastere a contributiei aduse de Romania in Alianta, dar si semn al faptului ca se afla in "centrul agendei strategice a Aliantei". Alianta se asteapta ca Romania sa contribuie cu expertiza si perspectiva sa est-europeana la solutionarea problemelor din zona, dar si sa aiba capacitatea unui efort sustinut si constant in teatrele de operatiuni, informeaza NewsIn.

“Sunteti in centrul agendei strategice a Aliantei si de aceea Bucurestiul este locul firesc pentru un astfel de eveniment. Nu este o chestiune de logistica, de a dispune de cladiri mari, este o alegere cu o incarcatura simbolica politica.”, a declarat Jamie Shea.

De asemenea, demnitarul NATO, a mai tinut sa precizeze faptul ca Romania joaca un rol esential in politicica externa care vizeaza securitatea energetica. „Vorbim despre noi procovari, precum securitatea energetica, in care Romania este un jucator-cheie. Pe de alta parte, Romania este acum in centrul multor preocupari strategice ale Aliantei: securitatea energetica, Marea Neagra, Georgia, Kosovo, viitorul Balcanilor. Ea trebuie sa joace un rol intelectual, sa fie un bun contributor in termeni de idei, sa fie o sursa de idei si sa ofere o perspectiva est-europeana Aliantei.”, a mentionat Shea.

Oficialul NATO a comentat in acelasi timp si necesitatea ca Romania sa cheltuiasaca 2% din PIB, bani necesari pentru diverse operatiuni militare cum este cea din Afganistan. „Romania este o tara care vrea sa joace un rol in Alianta, este o tara mare, importanta, o tara care demonstreaza ca vrea sa fie un lider in Afganistan. Pentru a fi astfel, pentru a putea juca un rol major, trebuie sa isi asume si consecintele bugetare.”, a precizat Jamie Shea.

Liderul organizatiei militare a mai adugat si faptul ca Romania ar trebui sa isi mentina trupele in sudul Afganistanului. „Aveti soldati buni, si stim ca aceasta este o povara financiara. Dar avem nevoie ca Romania sa stea in sudul Afganistanului. In privinta acestui fapt, am discutat deja cu ministrul roman al apararii.”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.