Unii politicieni de la Kiev vad o noua problema in relatiile romano-ucrainene - faptul ca, potrivit lor, statul roman acorda ilegal cetatenie zecilor, chiar sutelor de mii de solicitanti, a declarat ambasadorul roman in Ucraina, Traian Sebastian Hristea.

Diplomatul roman a afirmat ca problema cetateniei este noua in Ucraina, iar anumiti "ganditori de la Kiev" sunt ingrijorati de cifrele astronomice de aplicanti care se vehiculeaza: zeci si sute de mii.

Ambasadorul a explicat ca intre Romania si Ucraina exista o diferenta fundamentala, filosofica, asupra problematicii cetateniei: in timp ce Romania permite dubla cetatenie, Ucraina nu permite acest lucru.

"Lucrurile nu sunt chiar asa si le spun de fiecare data ca realitatea e alta. E greu sa incerci sa convingi cand partenerul tau de discutie e indoctrinat sau, mai bine zis, convins de contrariu. Si atunci trebuie lasata sa treaca o perioada de timp, pana cand lucrurile se aseaza", a declarat Hristea. "In interviurile pe care le dau, incerc sa prezint obiectiv situatia, pentru a mai tempera opiniile capetelor infierbantate" a adaugat diplomatul roman.

Potrivit lui Hrisea, de cand ocupa postul de sef al misiunii de la Kiev, nu a primit decat cateva zeci de solicitari de dobandire sau redobandire a cetateniei romane. "Deci este o falsa problema, pe care nu stiu cine o preia si o promoveaza in tot felul de solicitari de informatii pe care eu le primesc la Kiev", a subliniat de asemenea ambasadorul.

Traina Hristea a comentat de asemenea noua legislatie cu privire la usurarea procedurilor de obtinere a cetateniei, care va fi aprobata miercuri de catre Executiv. Ambasadorul a comentat in ce masura aceasta noua legislatie va agrava relatiile romano-ucrainiene.

"Mi-e foarte greu sa ma pronunt in ce masura va afecta aceasta noua legislatie relatia bilaterala. Eu imi arat mereu deschiderea fata de partenerii ucraineni de a avea consultari pe tema cetateniei. Insa in momentul in care ai o abordare diferita filosofic, sigur ca pot aparea si anumite diferente de interpretare", crede ambasadorul roman.

Diplomatul a mai precizat ca - in conditiile acestei schimbari de legislatie - "cea mai buna cale este cea a consultarilor directe intre autoritati, intre ministerele de externe, intre ministerele justitiei, pentru a prezenta si clarifica toate aspectele care ar putea ramane nelamurite", informeaza NewsIn.

"Daca exista interes real la nivelul oficial al colegilor din Ucraina, acestia vor gasi usa deschisa la Bucuresti pentru dialog pe aceasta tema. Nu cred ca modificarea ar putea aduce prejudicii relatiei bilaterale, in conditiile in care ea e discutata deschis", a conchis Hristea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.