Patronul "Asesoft" Ploiesti pregateste un tun de peste opt milioane de euro la CONPET SA

Omul de afaceri prahovean Sebastian Ghita, patron al grupului de firme "Asesoft", membru al Partidului Conservator si abonat la contracte pe bani publici, se pregateste sa dea un nou tun financiar, de peste opt milioane de euro. Ghita trage sforile pentru a castiga licitatia pe care compania CONPET SA Ploiesti o organizeaza pentru achizitia "serviciilor de realizare si implementare a unui sistem informatic integrat (SII) de tip ERP pentru managementul activitatilor". Valoarea estimata a contractului este de peste opt milioane de euro, iar derularea acestuia se va intinde pe maximum doi ani de zile.

Afaceristul Ghita este sigur ca licitatia, care va avea loc la inceputul lunii octombrie, va fi castigata de firmele sale, Asesoft International SA si Teamnet International SA. Ghita este ajutat in aceasta afacere de deputatul PNL de Iasi Relu Fenechiu, prin intermediul unei firme controlate de acesta, Nest SRL. De altfel, conform surselor ZIUA, conservatorul Ghita si liberalul afacerist Fenechiu vor sa-si imparta tortul de la CONPET SA. Patronul de la Asesoft ameninta ca in cazul in care nu ar fi castigata de cartelul format de firmele sale si cea controlata de Fenechiu, licitatia va fi anulata. Si ca, pana la urma, tot el si Fenechiu vor pune mana pe cele peste opt milioane de euro. Pentru a inhata banii, omul de afaceri prahovean exercita prin intermediari presiuni asupra conducerii CONPET SA, respectiv asupra directorului general Liviu Ilas, pentru ca licitatia sa fie "condusa" spre cartel.

Exigente tehnice prea mari pentru Ghita

Pe 10 august, CONPET SA Ploiesti a anuntat ca organizeaza o licitatie publica pentru achizitionarea si implementarea unui sistem informatic integrat pentru asigurarea managementului intregii activitati birocratice - de la cea de resurse umane pana la cele financiar-contabile si de decizie. Conform documentatiei tehnice, CONPET SA doreste "implementarea unui sistem informatic integrat performant pentru managementul activitatilor ca solutie informatica integrata la cheie, adresata domeniului specific, solutie cu grad scazut de risc si recunoastere internationala, care sa ofere solutii la nivelul actual al tehnicii si tehnologiei informatiei". Implementarea intregului program presupune achizitionarea de catre CONPET SA a unor servicii informatice si servicii conexe, de baze de date, software, echipamente de retea precum si servicii de consultanta privind sistemele informatice si servicii de consultanta tehnica. Asadar, un contract foarte important, cu bani multi pusi in joc, dar si cu exigente tehnice pe masura. Pe care firmele lui Ghita, asa cum vom vedea in continuare, nu le-au putut indeplini, de-a lungul timpului, decat cu proptele politice, si nu prin competenta tehnica. Licitatia va fi deschisa, iar criteriul de atribuire a contractului este "pretul cel mai scazut". Ofertele vor fi deschise pe data de 8 octombrie 2007, la ora 11.00. Timp suficient pentru ca Ghita si Fenechiu, abonati, de altfel, la contracte cu autoritatile publice sau cu firmele de stat, sa traga sforile in favoarea lor.

Interese conservatoare

Dupa cum spuneam, Sebastian Ghita este un abonat al contractelor cu autoritatile publice. Practic, in Prahova si in special in capitala judetului, Ploiesti, patronul de la Asesoft face legea in domeniul achizitiilor publice. De ani de zile, tanarul afacerist i-a avut si ii are la degetul mic pe sefii de la judet si de la municipiu, respectiv fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova, pesedistul Mircea Cosma, actualul presedinte al CJ Prahova, conservatorul Florin Serghei Anghel, si pe primarul pesedist al Ploiestilor, Emil Calota.

Totusi, in ciuda acestor relatii de afaceri extrem de profitabile cu politicienii PSD, Ghita a trecut la partidul condus de Dan Voiculescu. Motivul inscrierii in partidul lui Dan Voiculescu a fost, se pare, nu doctrina conservatoare cat amicitia, deloc neprofitabila, cu fostul ministru al Economiei si Comertului, conservatorul Codrut Seres. Caruia i-a fost nas de cununie.

Trebuie spus insa ca Ghita a trecut si pe la PNL, prin 1998, cand liberalii au fost la putere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.