Ministrul Justitiei Tudor Chiuariu a initiat un proiect de lege privind condamnarile politice din perioada comunista. Se urmareste o reparatie morala pentru cei care in acele vremuri s-au impotrivit sistemului si au fost condamnati pentru asta.
Proiectul devine realitate dupa 14 ani si va reabilita persoanele care se afla inca sub incidenta unor condamnari, sustine Ticu Dumitrescu. Legea prevede anularea unor condamnari politice, dreptul la despagubiri si repunerea in drepturi daca prin condamnare s-a dispus decaderea din drepturi. O noutate este faptul ca legea ii reabiliteaza si pe cei afectati de decizii politico-administrative cum ar fi arestul la domiciliu sau trimiteri in lagare, conform lui Chiuariu.

Majoritatea probelor care atesta aceste condamnari sunt foarte greu accesibile pentru ca ele au fost tinute ascunse de serviciile secrete. Aceste acte n-ar mai trebui clasificate ca fiind secret de stat. Aplicarea acestor masuri reparatorii ar trebui urgentata, a spus Marius Oprea, consilierul premierului Tariceanu.


Despre autor:

Antena 3

Sursa: Antena 3


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.