Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis, a declarat ieri ca se confirma existenta celui de-al treilea focar de pesta porcina in judetul Timis, la una din fermele apartinand societatii Smithfield, informeaza NewsIn.

Cel de-al treilea focar de pesta porcina confirmat este in localitatea Igris, unde autoritatile au confrimat existenta unui alt focar la inceputul lunii august.

Confirmarea celui de-al treilea focar vine dupa ce directorul Directiei Sanitar Veterinare Timis, Ioan Petru Jeleriu, declara ca Directia Sanitar Veterinara din Timis a permis societatii Smithfield sa sacrifice porcii din fermele unde nu exista pesta porcina, de acest acord beneficiind si exploatatiile care nu erau autorizate sanitar-veterinar.

Potrivit lui Jeleriu, incepind cu data de 16 august s-a permis sacrificarea porcilor numai din fermele libere de pesta porcina clasica. Permisiunea a fost acordata pe baza rezultatelor analizelor de laborator efectuate pe animalele din fermele neafectate.

Directorul Directiei Sanitar Veterinare Timis a precizat ca nu se pot sacrifica porcii din fermele Cenei, Igris 1 si 2, precum si cele din Simpetru Mare, Periam Port-Mures 1 si Periam Port, aflate in zona de protectie impusa in cazurile de pesta porcina.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis a declarat ca toate cele 11 ferme neautorizate care apartin Smithfield vor fi inchise pana la intrarea in legalitate

La inceputul lunii august, autoritatile veterinare au confirmat existenta a doua focare de pesta porcina la fermele din Cenei si Igris apartinand societatii Smithfield si au decis sacrificarea a 37.000 de porci existenti in aceste ferme. In urma controalelor efectuate de inspectorii veterinari s-a constatat ca doar 11 ferme din cele 25 detinute de compania Smithfield in Timis aveau autorizatie sanitar-veterinara de functionare.

Smithfield este prezenta pe piata romaneasca din martie 2004, cand a achizitionat fostul combinat Comtim din Timisoara. Pana in ianuarie 2007, Smithfield a anuntat investitii peste 200 de milioane de dolari, in renovarea si retehnologizarea combinatului, dar si in programe pentru protectia mediului. De asemenea, compania are un plan de investitii de peste 850 de milioane de dolari in Romania, in urmatorii 10 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.